• Ο Μάκης Παπαδόπουλος δεν κατάφερε να πετύχει τον πρώτο στόχο στις εκλογές της Κυριακής 26 Μαΐου 2019, που ήταν να συμμετέχει στην επαναληπτική εκλογή δημάρχου Καβάλας την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019, παρά τη σημαντική αύξηση που κατέγραψε σε ψήφους (συν 1,763) και σε ποσοστό, σε σύγκριση με τον α΄ γύρο των δημοτικών εκλογών του έτους 2014. Έμεινε στην 3η θέση, με διαφορά 202 ψήφων από τον Θόδωρο Μουριάδη, ο οποίος θα αντιμετωπίσει στο β΄ γύρο την Δήμητρα Τσανάκα.
  • Ο Θ. Μουριάδης μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση για την «πρόκριση» στο β΄ γύρο των εκλογών στον Δήμο Καβάλας, αλλά όχι και για την επίδοση, αφού υπολείπεται κατά 1.211 ψήφους από εκείνη που σημείωσε το 2014 ο συνδυασμός «Καβάλα-Φίλιπποι, Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής τον Κωστή Σιμιτσή κι εκείνον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο. Προφανώς, το δικό του εγχείρημα, δεν κατάφερε να συσπειρώσει όλους τους ψηφοφόρους του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη».
  • Στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 συμμετείχαν τέσσερις ακόμα συνδυασμοί με την ίδια ονομασία και τον ίδιο επικεφαλής. Οι τρεις από τους τέσσερις κατέγραψαν μείωση των εκλογικών ποσοστών τους (σε σύγκριση με το 2014), άλλος μικρότερη και άλλος μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση», με επικεφαλής τον Βαγγέλη Παππά, παρέμεινε στην 4η θέση, αλλά με 572 ψήφους λιγότερες.
  • Την μεγαλύτερη συρρίκνωση υπέστη ο συνδυασμός «Συμπαράταξη Πολιτών», με επικεφαλής τον Άρη Βέρρο, που βρέθηκε στην 5η θέση με 2.234 ψήφους λιγότερες! Η στήριξη από το κυβερνών κόμμα (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) δεν λειτούργησε ενισχυτικά στην υποψηφιότητα αυτή, όπως και σε άλλους Δήμους της χώρας.
  • Η «Λαϊκή Συσπείρωση», με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Ποτόλια, βρέθηκε στην 6η θέση και με ελαφρώς μειωμένο αριθμό ψήφων (514) σε σύγκριση με τον Μάιο του 2014. Η υποψηφιότητα του Δημήτρη Βογιατζή, επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Αυγή για την Καβάλα», θα ήταν στην τελευταία θέση, αν δεν υπήρχε ο συνδυασμός «Συνεργασία για την Καβάλα», με επικεφαλής τον Νίκο Ξανθόπουλο, που κατέλαβε την 8η θέση και ήταν η δεύτερη μεγάλη απογοήτευση των εκλογών του 2019.
  • Ο Ν. Ξανθόπουλος το έτος 2014, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ανάσα για τον Δήμο Καβάλας», έλαβε κάτι περισσότερους από τριακόσιους ψήφους. Ως υποψήφιος δήμαρχος, με τη στήριξη του κινήματος «Ελλήνων Συνέλευσις», πήρε 559 ψήφους! Να σημειώσουμε ότι το 2014, ο συνδυασμός που είχε τη στήριξη του κινήματος «Ελλήνων Συνέλευσις» στον Δήμο Καβάλας, με την ονομασία Ε4 και με επικεφαλής τον Παρασκευά Αγανικόλα, πήρε 1.736 ψήφους. Κατά την άποψη μας, η φετινή συνεργασία με τον Ν. Ξανθόπουλο αποδείχτηκε ευκαιριακή.
  • Για το τέλος αφήσαμε τον συνδυασμό «Ανάσα για τον Δήμο Καβάλας». Όπως το 2014, έτσι και το 2019, αναδείχτηκε στην 1η θέση αυξάνοντας, μάλιστα, τον αριθμό των ψήφων που έλαβε στον α΄ γύρο κατά 791, ενώ «έσπασε το φράγμα» των 10.000 ψήφων. Θεωρούμε ότι η κατάκτηση της 1ης θέσης ήταν αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Οι πολίτες έκριναν και διέκριναν, ότι η πενταετής προσπάθεια στη διοίκηση δίνει μία πολύ καλύτερη προοπτική στον Δήμο Καβάλας. Ότι, μπήκαν οι βάσεις, ώστε η Καβάλα να πρωταγωνιστήσει πάλι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και στην Ελλάδα. Ο μακρύς κύκλος της εσωστρέφειας έκλεισε και ο τόπος ανακτά τη χαμένη αίγλη του.
  • Ο δεύτερος παράγοντας, εξίσου σημαντικός, είναι ο καταρτισμός του ψηφοδελτίου. Ο συνδυασμός μπορεί να «έχασε» πρόσωπα τα οποία πρόσφεραν αρκετούς σταυρούς στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, αλλά ενισχύθηκε σε ποιότητα υποψηφίων, που δίνουν την ελπίδα πως η νέα δημοτική αρχή, θα ανεβάσει τον πήχη ψηλότερα.
  • Εκτός από τις ποιοτικότερες συμμετοχές, ο συνδυασμός έχει και πιο έμπειρο «αρχηγό». Η Δήμητρα Τσανάκα κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες μέσα στην ομάδα της και να δείξει στιβαρότητα στη διοίκηση του Δήμου. Η ποιότητα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, με την εμπειρία και τη γνώση του επικεφαλής, είναι τα εχέγγυα για μία καλύτερη θητεία από τον Σεπτέμβριο του 2019.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.