Η έρευνα είναι «ήξεις αφίξεις» για να μπορεί να θεωρεί ότι πέτυχε τις προβλέψεις της

0

Αν επιμείνουμε λίγο στην ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας της Νέας Εγνατίας, εμφανίζει τη Δήμητρα Τσανάκα, με τα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας που αγγίζουν το 50%, ενώ αντίθετα αρνητική γνώμη έχουν οι ψηφοφόροι για τον Κωστή Σιμιτσή, σε ποσοστό που αγγίζει το 60%. Εύλογη είναι λοιπόν η απορία, πως γίνεται να μην τον θέλουν και να τον ψηφίζουν. Και το στοιχεία αυτό, είναι ένα θέμα αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της έρευνας, η οποία στην ουσία της είναι στο σύνολό της «ήξεις αφίξεις». Με λίγα λόγια, όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων μπορεί να ισχυριστεί ότι βρήκε το αποτέλεσμα.

Αν βγει ο Κωστής Σιμιτσής Δήμαρχος, θα λέει ότι βρήκε το αποτέλεσμα, επειδή στην παράσταση νίκης πέτυχε στην πρόβλεψη. Αν βγει η Δήμητρα Τσανάκα Δήμαρχος, θα μπορεί να πει ότι πρόβλεψε ότι είναι η πιο δημοφιλής και δεν θα μπορούσε να βγει ο Σιμιτσής με 60% αρνητική δημοτικότητα. Αν βγει ο Βέρρος, θα λέει, ότι μπορεί στην αρχή οι ΣΥΡΙΖΑίοι να μην είχαν συσπειρωθεί, αλλά η αδιευκρίνιστη ψήφος τους (41,3%, τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο συσπειρώθηκε κοντά του. Για τον Μάκη Παπαδόπουλο μπορεί να πει κάτι άλλο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Θα εκτιμούσαμε την έρευνα, αν όλα τα στοιχεία έδειχναν συγκεκριμένη τάση, ή αν είχε συμβεί αυτό που δήλωσε ο Βαγγέλης Παππάς.

Αν, δηλαδή, η εφημερίδα, είχε προαναγγείλει την πραγματοποίηση της μέτρησης, δεν θα υπήρχε καμιά αμφισβήτηση. Τώρα, μπορεί εύκολα να υποπτευθεί κάποιος, ότι έγινε η μέτρηση με χρήματα κάποιου (Σιμιτσή, Καλαντζή, ή άλλου) και όταν ήταν σίγουροι ότι η μέτρηση είναι σύμφωνα με τα συμφέροντά του (του πραγματικού εντολέα), δόθηκε στην εφημερίδα για δημοσίευση, για να δοθεί επίφαση αντικειμενικότητας. Εμείς δεν λέμε κάτι τέτοιο, αλλά λέμε πως εύκολα θα μπορούσε κάποιος να το υποπτευθεί το σενάριο αυτό, όπως ο Βαγγέλης Παππάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.