Πραγματοποιήθηκε, με εξαιρετική επιτυχία, το διήμερο της πανηγυρικής έναρξης λειτουργίας της Έδρας UNESCO Con-E-Ect «Διαχείριση και οικοτουρισμός σε παρόχθια και δελταϊκά οικοσυστήματα», στη Δράμα και στην Καβάλα. Κορυφαίοι επιστήμονες και στελέχη της UNESCO, από το εξωτερικό και την Ελλάδα, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, μεταφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους από τις διεθνείς πρακτικές σε ζητήματα φυσικού περιβάλλοντος και οικοτουρισμού, αλλά και θεμελιώνοντας σημαντικές συνεργασίες για τη νέα Έδρα και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων περιλάμβανε την επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Παρόχθια και δελταϊκά οικοσυστήματα: πρακτική και προοπτικές διαχείρισης για την αειφόρο ανάπτυξη», όπου διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί και επιστήμονες, παρουσίασαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα. Μετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο διευθυντής της Έδρας Con-E-Ect, Δημήτρης Εμμανουλούδης, οι πανεπιστημιακοί και επιστήμονες (Phillippe Pypaert, Νικόλαος Κατωπόδης, Richard Schultz, Μιχάλης Σκούλλος, Βαλασία Ιακωβόγλου, Γιώργος Ζαϊμης) ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους.
Το βράδυ έγινε η επίσημη έναρξη λειτουργίας της Έδρας, στο αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, παρουσία της προέδρου της ελληνικής εθνικής επιτροπής της UNESCO, Αικατερίνης Τζιτζικώστα, του επιτετραμμένου συμβούλου της UNESCO, Phillippe Pypaert, των βουλευτών Δράμας, Χρήστου Καραγιαννίδη και Δημήτρη Κυριαζίδη, του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Αργύρη Πατακάκη, εκπροσώπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, των δημάρχων Δράμας, Χριστόδουλου Μαμσάκου, Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, Παρανεστίου, Αλίκης Σωτηριάδου και Νέστου, Ευάγγελου Τσομπανόπουλου, του προέδρου του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αθανάσιου Μητρόπουλου, εκπροσώπου του μητροπολίτη Δράμας, εκπροσώπων των Εδρών UNESCO στις βαλκανικές χώρες, των ξένων και των ελλήνων πανεπιστημιακών και επιστημόνων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων και πλήθους κόσμου.
Ο διευθυντής της Έδρας UNESCO Con-E-Ect, καθηγητής Δημήτριος Εμμανουλούδης, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, επεσήμανε τις ευκαιρίες και προοπτικές που θα προσφέρουν οι δράσεις της Έδρας στα επόμενα χρόνια, στη διαχείριση του σπάνιου και πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και στην καταγραφή και διάσωση της απαράμιλλης άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της, με εφαρμογές που θα επηρεάσουν άμεσα, ή έμμεσα, τις τοπικές κοινωνίες και θα αποτελέσουν παγκόσμιο πρότυπο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, παρέδωσε στην Α. Τζιτζικώστα και στον Ph. Pypaert περγαμηνές με τη διακήρυξη αρχών της Έδρας. Στον χαιρετισμό της, η Α. Τζιτζικώστα, αφού εξήρε τη σπουδαιότητα της Έδρας και τον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει προς όφελος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τις δράσεις της, τόνισε ότι για τα επόμενα χρόνια, η ελληνική εθνική επιτροπή για την UNESCO, θα δώσει προτεραιότητα στις περιοχές της Θράκης, της ανατολικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Η βραδιά έκλεισε με την εμφάνιση μουσικών του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η εκτελεστική γραμματέας της Έδρας, Μαρία Ρούσση.
Τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων έγινε η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων έντεκα Εδρών της UNESCO στα Βαλκάνια, που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο «Ιμαρέτ» της Καβάλας. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι Εδρών UNESCO από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Σκόπια και την Ελλάδα συζήτησαν ζητήματα συνέργειας, με τρόπο ώστε να παραχθούν απτά αποτελέσματα, ενώ έγινε αναφορά στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης των Εδρών και αναζητήθηκαν τρόποι χρηματοδότησης μέσω ερευνητικών προγραμμάτων. Αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η διεξαγωγή ενός θερινού σχολείου (Summer School) σε θέματα ανάλυσης και πρόληψης κινδύνων (φυσικών και ανθρωπογενών), καθώς και η περαιτέρω δικτύωση των Εδρών μέσω προγραμμάτων ανταλλαγών (π.χ. Erasmus).
Η επόμενη διάσκεψη των Βαλκανικών Εδρών θα γίνει σε ένα χρόνο στο Βουκουρέστι, με φιλοξενία από την Έδρα UNESCO Chair on ICTs in Library Studies, Education and Cultural Heritage. Το επόμενο διάστημα, η Έδρα UNESCO Con-E-Ect «Διαχείριση και οικοτουρισμός σε παρόχθια και δελταϊκά οικοσυστήματα», θα επικεντρωθεί στη λεπτομερή οργάνωση των δράσεών της και στη διάχυσή τους στις τοπικές κοινωνίες της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και στη διοργάνωση της πρώτης πανελλήνιας συνδιάσκεψης μεταξύ των Φορέων Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων της χώρας και της Έδρας UNESCO Con-E-Ect.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.