Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Νομού Καβάλας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Με την υπ. αριθμ. 74181/Δ2/15/6/2020 απόφαση της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, καθορίζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου. Με βάση την παραπάνω απόφαση, οι αλλαγές που επέρχονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων είναι πολλές, με σημαντικότερες τη δραματική μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ78, κοινωνιολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στην Α΄ τάξη Λυκείου μειώνεται κατά μία ώρα (2 από 3) το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας και στη Β΄ τάξη Λυκείου καταργείται το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος-Πολίτης και Δημοκρατία από τη γενική παιδεία (2 ώρες) και το μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών από την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών (2 ώρες). Επιπλέον, το Υ.ΠΑΙ.Θ., επιμένοντας σε μία ιδεοληπτική λογική, αφαιρεί τελείως την Κοινωνιολογία από την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄ τάξης Λυκείου (7 ώρες, η αλλαγή θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2021-2022). Με την ίδια υπουργική απόφαση εξοβελίζονται τα καλλιτεχνικά μαθήματα από το Λύκειο.

Επίσης, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα Γυμνασίων επέρχεται μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας, αφού το μάθημα θα διδάσκεται, πλέον, για μία και μόνο ώρα, στην Α΄ τάξη των Γυμνασίων. Έτσι, μειώνεται, επίσης δραματικά και το ωράριο εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ80, της Οικιακής Οικονομίας και υποβαθμίζεται το μορφωτικό περιεχόμενο του μαθήματος. Οι αλλαγές αυτές, θα στερήσουν από διδακτικό αντικείμενο πολλούς εκπαιδευτικούς και θα τους αναγκάσουν να μετακινούνται σε πολλά σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριό τους.

Συνάδελφοι, όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι γινόμαστε άθυρμα στους υπολογισμούς του Υπουργείου, το οποίο νομοθετεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα και πολύ περισσότερο τις κατευθύνσεις της σύγχρονης κοινωνίας, εφόσον συγχέει τον ανθρωπισμό με τον κλασικισμό (αντικατάσταση Κοινωνιολογίας από Λατινικά) και τη γνώση με τις δεξιότητες. Απαιτούμε:

-Να ξαναποκτήσουν οι κοινωνικές επιστήμες και η καλλιτεχνική παιδεία τη θέση που τις αρμόζει στην εκπαίδευση.

-Να επανέλθει στην Α΄ τάξη Γυμνασίου το δίωρο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας.

-Να δοθεί ξανά με δεύτερη ανάθεση στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ80 το μάθημα της Γεωγραφίας.

-Να δοθούν οργανικά κενά με λιγότερες από 12 ώρες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των συναδέλφων που θα βρεθούν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ.

-Οι εκπαιδευτικοί να συμπληρώνουν το ωράριό τους σε 2 το πολύ σχολεία.

Η Ο.Λ.Μ.Ε. και η Ε.Λ.Μ.Ε. θα χρησιμοποιήσει κάθε συνδικαλιστικό μέσο, για να αναγκάσει το Υπουργείο να πάρει πίσω αυτές τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.