Την οριστική λύση στο πρόβλημα των τεναγών Φιλίππων έθεσε, με ερώτηση της, την οποία συνυπέγραψαν 9 βουλευτές, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τάνια Ελευθεριάδου. Συγκεκριμένα, ρωτά τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Κώστα Καραμανλή, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προμελέτη και η οριστική μελέτη, με επίσημη ονομασία: «Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής τεναγών Φιλίππων, Νομών Καβάλας-Δράμας-Σερρών», η οποία αφορά στην αποτελεσματική άρδευση και στράγγιση της περιοχής των τεναγών. Η σύμβαση μεταξύ Υπουργείου και σύμπραξης γραφείων μελετών υπεγράφη στις 17 Σεπτεμβίου 2018 και ορίζει σειρά παρεμβάσεων, που θα δώσουν οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν, κάθε χρόνο, οι κάτοικοι και οι παραγωγή της περιοχής.

Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο: «Η πρόσφατη κακοκαιρία έπληξε, μεταξύ άλλων περιοχών, την ευρύτερη περιοχή του κάμπου των Φιλίππων. Συγκεκριμένα, τα τενάγη, μία από τις πιο εύφορες περιοχές της Ευρώπης, πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα οι αγρότες να ζητούν να δοθεί άμεσα λύση. Δεν είναι η πρώτη φορά, που η περιοχή (ξανά)γίνεται λίμνη. Πρόκειται για μία έκταση περίπου 100.000 στρέμματα, από τα οποία τα 62.330 στρέμματα ανήκουν διοικητικά στο Νομό Καβάλας, τα 29.230 στρέμματα στο Νομό Δράμας και τα 7.670 στρέμματα στο Νομό Σερρών.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2018, το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ανέθεσε σε σύμπραξη γραφείων μελετών, την εκπόνηση προμελέτης και οριστικής μελέτης, συνολικού κόστους 814 647,97 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.), με επίσημη ονομασία «Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής τεναγών Φιλίππων, Νομών Καβάλας-Δράμας-Σερρών», η οποία αφορά στην «αποτελεσματική άρδευση και στράγγιση της περιοχής των τεναγών, υπό τα γεωμορφολογικά δεδομένα που δημιούργησε και θα συνεχίσει να διαμορφώνει, η συνίζηση των εδαφών». Μάλιστα, στο αντικείμενο της προμελέτης και οριστικής μελέτης περιλαμβάνεται σειρά συνοδευτικών μελετών: τοπογραφική αποτύπωση, μελέτη εγγειοβελτιωτικών έργων τάφρων, διωρύγων, οχετών, οικονομοτεχνική μελέτη, γεωλογική μελέτη, γεωτεχνική μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών, γεωργοτεχνική μελέτη και περιβαλλοντική μελέτη.

Επειδή, οι τελευταίες διορθωτικές παρεμβάσεις στο υπάρχον δίκτυο έγιναν πριν από 90 χρόνια.

Επειδή, τα τενάγη είναι εξαιρετικά σημαντική περιοχή για την αγροτική ανάπτυξη.

Επειδή, στην επόμενη ακραία καιρική συνθήκη, θα πλημμυρίσουν ξανά τα τενάγη των Φιλίππων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1) Σε στάδιο βρίσκεται η μελέτη και γιατί δεν έχει παραδοθεί έως σήμερα;

2) Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Υπουργείου, ώστε να λυθεί το πρόβλημα στα τενάγη των Φιλίππων;

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλό θα ήταν νωρίτερα να ρωτούσε τούς γεωργούς της περιοχής γιατί όργωσαν τα πρανή από τα στραγγιστικά κανάλια δημιουργώντας μερικά παραπάνω μέτρα χωράφια , τις υπηρεσίες των Νομαρχιών [πρώην] που κατασπατάλησαν μεγάλα ποσά για δήθεν στραγγιστικά ,μέχρι και την γέφυρα Καλαμπάκι- Νικήσιανη σκάψαν από τα πλάγια γιατί κάποιος ανεγγέφαλος έκρινε ότι θα λυθεί το πρόβλημα ,και τέλος να κάνει και μια ερώτηση στον Θεό γιατί τα τενάγη με το πέρας του χρόνου κάθονται [αυτό ότι και μελέτες να γίνουν θα συνεχιστεί] μήπως και κάποιος από αυτούς την απαντήσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.