Βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), μεταξύ τους και η Τάνια Ελευθεριάδου, κατέθεσαν Ερώτηση με θέμα την προκήρυξη του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., με σκοπό την πώληση Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. Η Ερώτηση αναφέρει τα ακόλουθα: «Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020 αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. δύο προκηρύξεις με θέμα την πρόσληψη ενός οικονομικού κι ενός τεχνικού συμβούλου. Οι θέσεις θα έχουν ως αντικείμενο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, την «ιδιωτικοποίηση» των 10 Οργανισμών Λιμένων της χώρας.

Αναλυτικότερα, στην περιγραφή του έργου (σελίδες 1 και 2 της προκήρυξης) δηλώνεται ότι, το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. σκοπεύει να εκμεταλλευτεί, μέσω των μοντέλων των υπο-παραχωρήσεων, των ολικών παραχωρήσεων και αυτό της πώλησης μετοχών, τους 10 Οργανισμούς Λιμένος της Ελλάδας. Όμως, οι συγκεκριμένες αυτές δύο προκηρύξεις επικεντρώνονται, όπως επίσης χαρακτηριστικά αναφέρεται, «στην πώληση των μετοχών έως και τεσσάρων Οργανισμών Λιμένων», ενώ διευκρινίζεται ότι «άλλοι σύμβουλοι θα αναζητηθούν για τη διερεύνηση των άλλων δύο μοντέλων παραχώρησης». Τέλος, η μέγιστη δαπάνη των συμβούλων, για κάθε λιμάνι, θα ανέλθει στα 180.000 ευρώ (σελ. 4) και 120.000 (σελ. 5) συν Φ.Π.Α., αντιστοίχως. Η δε καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων έχει ορισθεί η 9η Μαρτίου 2020 (σελ. 6).

Εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι, το αντικείμενο στο οποίο αναφέρονται και οι δύο προκηρύξεις, δεν λαμβάνει υπόψη τον ισχύοντα ν.4597/2019, που δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών μέσω του μοντέλου υπο-παραχωρήσεων δραστηριοτήτων, πρακτική η οποία ακολουθείται και στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επειδή, τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για την πώληση των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας.

Επειδή, η συγκεκριμένη, από τα πλάγια, κίνηση της κυβέρνησης, έρχεται να προστεθεί στις ήδη επιθετικές για το μέλλον των Οργανισμών ενέργειές της (δηλώσεις υπουργού Ναυτιλίας και διαρροές για το αντικείμενο της μελέτης Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. και για την πρόθεση κατάργησης της δυνατότητας υπέρβασης του τέλους 5%), που σκοπό έχουν την πώληση των μετοχών του Δημοσίου,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί

1. Είναι σε γνώση του Υπουργείου Οικονομικών, η πρόθεση του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. να προβεί σε πρόσληψη συμβούλων, που σκοπό τους θα έχουν την πώληση μετοχών των Οργανισμών Α.Ε., αποσιωπώντας τον ν.4597/2019;

2. Η πώληση μετοχών των Οργανισμών Λιμένων κρίνεται από τις ηγεσίες των Υπουργείων ως προσφορότερη;

3. Προτίθεται το Υπουργείο Ναυτιλίας, άμεσα, να φέρει τροποποίηση του ν.4597/2019, με στόχο να αρθεί κάθε υποψία κωλύματος στην πώληση των μετοχών των Οργανισμών Λιμένων;».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.