Στο πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης για τα καύσιμα με το Fuel Pass 2, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέβη ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου σε ξεχωριστή ανακοίνωση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, η επιστροφή θα επισπευστεί κατά τρεις μήνες και αντί για τον Νοέμβριο, όπως προγραμματιζόταν αρχικά, θα καταβληθεί στους δικαιούχους τον Αύγουστο. Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, εξειδικεύοντας το μέτρο, ανέφερε ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ., ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά το ντίζελ που αγοράστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ότι εντός του Ιουλίου, θα «ανοίξει» η πλατφόρμα ώστε οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να δηλώσουν τα λίτρα ντίζελ που κατανάλωσαν έως και τις 30 Ιουνίου 2022. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, ο δικαιούχος να έχει οριστικοποιήσει και την δήλωση ΟΣΔΕ 2022, ενώ η αξιολόγηση και η εκτίμηση του τελικού ποσού, θα γίνει με βάση τα χαρακτηριστικά της Δήλωσης ΟΣΔΕ 2021. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, οι γεωργοί θα συνεχίζουν να λαμβάνουν την επιδότηση καυσίμου στην αντλία, η οποία θα φτάσει τα 15 λεπτά ανά λίτρο με τον Φ.Π.Α. Επίσης, στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα για την καταβολή των 100 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, για στήριξη του αγροτικού τομέα. Τα χρήματα θα καταβληθούν έως τις 30 Οκτωβρίου 2022.

Ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, δήλωσε τα εξής: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα με κάθε δυνατό τρόπο, προβαίνοντας σε ξεχωριστές παρεμβάσεις για τους αγρότες μας. Με την επίσπευση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον Αύγουστο, δίνεται σημαντικότατη βοήθεια στον αγροτικό κόσμο, την στιγμή που θα βρίσκεται στην αποκορύφωσή της η καλλιεργητική περίοδος. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα των παρεμβάσεων μου προς τους αρμόδιους, ζήτημα για το οποίο στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 είχα καταθέσει και σχετική ερώτηση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.