Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.) συνεχίζει να στηρίζει τους 133 εργαζόμενους στην βιομηχανία λιπασμάτων ELFE και το σωματείο τους, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την διοίκηση της εταιρείας. Στο πλαίσιο στήριξης των εργαζομένων, την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, πραγματοποίησε κινητοποίηση προς το Υπουργείο Εργασίας. Στο δελτίο Τύπου αναφέρει τα ακόλουθα: «Την Παρασκευή 14/5/2021, το μοναδικό εργατικό σωματείο των Λιπασμάτων κλήθηκε να συμμετάσχει στο Υπουργείο Εργασίας, σε αίθουσα που είχε εξασφαλίσει η εργοδοτική πλευρά για την διαπραγμάτευση 133 ομαδικών απολύσεων. Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση και στην πρωτοφανή για τα χρονικά ενέργεια του Υπουργείου, να παραχωρήσει αίθουσα μέσα στην κτιριακή του εγκατάσταση για διαπραγμάτευση απολύσεων, η διοίκηση της Ο.Ε.Χ.Β.Ε. σε έκτακτη συνεδρίασή της στις 12/5/2021, αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει απεργία για τις 14/5/2021, ημέρα συνάντησης του σωματείου με την εργοδοτική πλευρά με βάση την πρόσκληση που είχαν λάβει. Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας και καταδίκης της απόφασης για ομαδικές απολύσεις πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας.

Η συμπαράσταση ήταν άνευ προηγουμένου από σωματεία, δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές Οργανώσεις και τη Γ.Σ.Ε.Ε., ενώ επικεφαλής όλων ήταν οι 133 στοχοποιημένοι εργαζόμενοι των Λιπασμάτων Καβάλας. Η διαμαρτυρία στο Υπουργείο είχε ως στόχο να καταδικάσει την ολιγωρία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, που εθελοτυφλούν στο σκάνδαλο των Λιπασμάτων, το οποίο ο σημερινός πρωθυπουργός και πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, ως αντιπολίτευση, είχαν καταγγείλει μέσα στην Βουλή, με τον σημερινό υπουργό, κο Χατζηδάκη, να το χαρακτηρίζει «καραμπινάτο σκάνδαλο Λαυρεντιάδη». Σήμερα και σε μία περίοδο που το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να πείσει ότι το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί, γίνεται για το καλό των εργαζομένων, «κλείνει άλλοτε τα μάτια και άλλοτε το μάτι» στον Λαυρεντιάδη, που εδώ και πέντε χρόνια έχει ξηλώσει όλο το εργατικό δίκαιο, με την ανοχή, δυστυχώς, των ελεγκτικών οργάνων του Υπουργείου, ενώ ταυτόχρονα συσσωρεύει χρέη εκατομμυρίων προς τα δημόσια ταμεία, όπως αποκάλυψε -κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης ο υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων κο Τσακλόγλου- τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Στην όλη συμπεριφορά του Υπουργείου, καχυποψία μας δημιουργεί και η κατάπτυστη προωθούμενη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και η οποία προβλέπει την μη επαναπρόσληψη των εργαζομένων, οι απολύσεις των οποίων έχουν κριθεί ως άκυρες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια. Είναι βέβαιο ότι, αυτή η παράλογη διάταξη εις βάρος των εργαζομένων, αλλά και προσβλητική ακόμα και για την δικαιοσύνη, δυστυχώς φαίνεται ότι θα εξυπηρετεί στο μέλλον την εργοδοτική αυθαιρεσία και σίγουρα όχι την υγιή επιχειρηματικότητα και τον κόσμο της εργασίας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

Αναφορικά με την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την εργοδοτική πλευρά σε αίθουσα του Υπουργείου στον 4ο όροφο, έληξε πριν καν αρχίσει, όταν στο αίτημα της εργατικής πλευράς να κρατηθούν ηχογραφημένα πρακτικά, οι εκπρόσωποι της εργοδοτικής πλευράς διαφώνησαν και προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να μας πείσουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Μετά από διένεξη που υπήρξε, κλήθηκε και προσήλθε και η γενική γραμματέας του Υπουργείου, κα Στρατινάκη, η οποία και συμφώνησε με την θέση της εργατικής πλευράς για ηχογραφημένα πρακτικά. Για το αμείλικτο ερώτημα, γιατί το Υπουργείο παραχώρησε αίθουσα στην εργοδοτική πλευρά με σκοπό την διαπραγμάτευση ομαδικών απολύσεων, υπήρξαν μόνο αστείες δικαιολογίες. Η όλη συζήτηση της διαπραγμάτευσης, τελικά, έληξε, μέχρι η εργοδοτική πλευρά να αποφασίσει να φύγει από το σκοτάδι και όλα να πραγματοποιηθούν στο φως.

Στην προσπάθεια να υπάρξει λύση πριν την δημιουργία παραπέρα όξυνσης και σύγκρουσης, η Ομοσπονδία μας στις 17/5/2021, με έγγραφο που έστειλε στην Διεύθυνση Αμοιβής και Εργασίας, ζήτησε να οριστεί τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση, ελπίζοντας το Υπουργείο να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που επιβάλλονται. Ως Ομοσπονδία, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις που στήριξαν έμπρακτα τον αγώνα μας και ιδιαίτερα το σύνολο των εργαζομένων που παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση. Όλοι μαζί δείξαμε την αυτονόητη αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μας των Λιπασμάτων. Όλοι μαζί ζητάμε να βάλουμε τέλος στην εργολαβοποίηση της εργασίας που είναι η μάστιγα της εποχής μας. Όλοι μαζί αντιστεκόμαστε στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Μαζί και σήμερα και αύριο, ώστε η παραβατικότητα της εργοδοσίας και οι πολιτικές που την στηρίζουν, να μπουν στο περιθώριο».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.