«Εξαφανίστηκαν», από τα αρχαιολογικά μουσεία Καβάλας-Θάσου, τα βιβλία των: Ν. Μάρτη, Ι. Τορατσόγλου για την Μακεδονία

0

Εποικοδομητική συνάντηση με την υπουργό πολιτισμού και αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, ο οποίος, αρχικά, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς την υπουργό, για την πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου «Κούφλερ», το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων στο Υπουργείο πολιτισμού, προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Στην συνεχεία, έθιξε το μεγάλο πρόβλημα με την έγκριση οικοδομικών δραστηριοτήτων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. Πρότεινε την έκδοση εγκυκλίου, με την οποία να δίνονται διευκρινίσεις για το πλαίσιο αρμοδιοτήτων της Εφορείας, προς αποφυγή των καθυστερήσεων που έχουν ως συνέπεια, να αποσύρουν οι επενδυτές το ενδιαφέρον τους από την περιοχή, αλλά και να χάνονται χρηματοδοτήσεις από το Ε.Σ.Π.Α. Επίσης, επεσήμανε την έλλειψη ξενόγλωσσων και ελληνόγλωσσων οδηγών στους αρχαιολογικούς χώρους Φιλίππων και Θάσου και στα αρχαιολογικά μουσεία, καθώς και την ανυπαρξία των βιβλίων «Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας», του Νικόλαου Μάρτη και «Μακεδονία», του Ιωάννη Τορατσόγλου, που υπήρχαν άλλοτε. Συζητήθηκε ακόμα το ζήτημα ανάδειξης της αρχαίας Περγάμου στην Μουσθένη, όπως και της αρχαίας Εγνατίας οδού που βρίσκεται στις παρυφές της Καβάλας. Όσον αφορά τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων, που είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τον τόπο άφιξης και διδασκαλίας του αποστόλου Παύλου, η υπουργός ανακοίνωσε την χρηματοδότηση της πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου, με το ποσό των 2.800.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αίτημα το οποίο έθεσε και ο βουλευτής. Επιπλέον, η υπουργός, αποδεχόμενη σχετικό αίτημα του Γιάννη Πασχαλίδη, ανέφερε πως θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου πολιτισμού που αφορά στην ψηφιακή προβολή των αρχαιολογικών και πολιτιστικών σημείων της χώρας. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα θα υπάρχουν ψηφιακές διαδρομές, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες μέσω των κινητών τηλεφώνων για όλους τους επισκέπτες, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ο βουλευτής ζήτησε να συμπεριληφθεί στους αρχαιολογικούς χώρους με την παροχή δωρεάν wifi, κάτι που η υπουργός είδε θετικά.

«Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από την συνάντηση που είχα με την κυρία Μενδώνη. Για μία ακόμα φορά, άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τα ζητήματα που της εξέθεσα, αποδεικνύεται επί του πρακτέου το ενδιαφέρον της υπουργού για την Περιφέρειά μας. Η χρηματοδότηση με το ποσό των δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ, για την πυροπροστασία των Φιλίππων, αλλά και η υλοποίηση των ψηφιακών διαδρομών με τα «βήματα του αποστόλου Παύλου», είναι έργα εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή μας, που θα προβάλλεται σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Γιάννης Πασχαλίδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.