Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ενημερώνει τους παραγωγούς αραβοσίτου, ότι διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte σε καλλιέργειες τόσο στην περιοχή τεναγών Φιλίππων, όπου είχε εντοπιστεί και πέρυσι, όσο και στην περιοχή του κάμπου του Νέστου για πρώτη φορά. Η παρουσία του εντόμου διαπιστώθηκε από την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες που αναρτά κάθε χρόνο η Δ.Α.Ο.Κ. Καβάλας για το σκοπό αυτό στα τενάγη (περιοχή Νικήσιανης) και στο Νέστο (περιοχή αεροδρομίου). Το έντομο έχει εντοπιστεί εκτός από την Π.Ε. Καβάλας και στις Π.Ε. Σερρών, Δράμας και Ξάνθης. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται το μέγιστο της πτήσης των ακμαίων εντόμων.
Το έντομο Diabrotica virgifera Le Conte, αποτελεί εχθρό κυρίως του αραβοσίτου και μπορεί, σε περιπτώσεις μεγάλης αύξησης του πληθυσμού του, να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην παραγωγή. Οι ζημιές προκαλούνται, είτε στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης του αραβοσίτου (Μάιο-Ιούνιο) όταν οι προνύμφες του εντόμου προσβάλουν τις ρίζες των φυτών με αποτέλεσμα αυτά να «πλαγιάζουν», είτε αργότερα όταν το τέλειο έντομο προσβάλει τα φύλλα και τους σπάδικες κατά την περίοδο της άνθησης-γονιμοποίησης προκαλώντας απώλειες στην παραγωγή. Οι προσβολές από το έντομο είναι εντονότερες σε περιοχές όπου ο αραβόσιτος αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια και καλλιεργείται συνεχώς για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
Η αποτελεσματικότερη, αποδεδειγμένα, μέθοδος καταπολέμησης του εντόμου, είναι η αμειψισπορά (εναλλαγή) του αραβοσίτου με άλλη καλλιέργεια, με ποσοστό επιτυχίας 95 έως 99%. Χημική καταπολέμηση μπορεί να εφαρμοστεί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα κατά την περίοδο της ανθοφορίας, εάν αυτό είναι εφικτό και όταν παρατηρούνται έντονα συμπτώματα της προσβολής.
Περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να αναζητούν στα τεχνικά δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-arnings/217-kabala, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομία και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καβάλας και στους τοπικούς γεωπόνους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.