Αποφασισμένος να προχωρήσει και να τελειώσει γρήγορα τη γραφειοκρατική διαδικασία της αδειοδότησης και κατασκευής του δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και του υδατοδρομίου στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας, είναι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός συναντήθηκε με στελέχη της εταιρείας Hellenic Seaplanes. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους, ενημέρωσε τον υπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των υδροπλάνων, για το νέο νομοσχέδιο και τα προβλήματα που είναι σε αναμονή, το «πάγωμα» και την αποχώρηση των υφιστάμενων επενδυτών, αλλά και τη φοβία να εισέλθουν νέοι στην αγορά των υδροπλάνων.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην ανάπτυξη των νησιών και στις θετικές επιδράσεις στον τουρισμό. «Τα υδατοδρόμια είναι μία νέα προσθήκη στα λιμάνια της χώρας μας όπου θα αναπτύξουν ένα νέο μέσο, το υδροπλάνο, το οποίο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου με τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο, να αναδειχθούν νέοι προορισμοί και να διαχυθεί το όφελος στις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και αγορές. Η Ελλάδα είναι μία πολυνησιακή χώρα και πρέπει η νησιωτική της πολιτική να περιλαμβάνει νέους πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία νέου τουριστικού προϊόντος. Όσον αφορά το Υπουργείο Ναυτιλίας, θα αναληφθούν όλες ενέργειες και πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξουν λύσεις σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που σήμερα καθυστερούν τις επενδύσεις», δήλωσε.
Σήμερα στην Ελλάδα, η εταιρεία «Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε./Hellenic Seaplanes S.A.» και οι θυγατρικές της, έχουν εξασφαλίσει, μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες, τα δικαιώματα ιδιαίτερης χρήσης για την αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δεκαπέντε υδατοδρομίων εντός χερσαίας ζώνης λιμένων, ενώ υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις και με άλλα Λιμενικά Ταμεία (Σκύρου, Αλοννήσου, Σκοπέλου, Αμφιλοχίας, Τήνου, Πάτμου, Θάσου, Σητείας, Αιδηψού, Καρύστου, Χαλκίδας, Κύμης, Χίου, Ψαρών, Οινουσσών).
Η κατασκευαστική εταιρεία ΕΛΙΚΑ ΑΤΕΕ, επίσης, εξασφάλισε τα δικαιώματα ιδιαίτερης χρήσης, για την αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία ενός υδατοδρομίου εντός χερσαίας ζώνης του λιμένα Νέων Μουδανιών. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με προγραμματικές συμβάσεις με τα Λιμενικά Ταμεία, έχει αρχίσει τη διαδικασία αδειοδότησης για 23 υδατοδρόμια (Αστυπάλαιας, Λέρου, Λειψών, Ρόδου, Κω, Τήλου, Χάλκης, Καστελόριζου, Καρπάθου, Κάσου, Νισύρου, Καλύμνου, Σύμης, Σύρου, Μήλου, Θήρας, Πάρου, Νάξου, Κύθνου, Κέας, Αμοργού, Άνδρου, Σικίνου, Μυκόνου, Σίφνου). Το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., ως ο μέτοχος των Οργανισμών Λιμένων, άρχισε τη διαδικασία για 11 υδατοδρόμια (Κέρκυρας, Παξών, Ερεικούσσας, Οθωνών, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λαυρίου, Ηρακλείου, Ραφήνας, Καβάλας). Τέλος, Δήμοι, Λιμενικά Ταμεία και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, άρχισαν την αδειοδοτική τη διαδικασία για 13 υδατοδρόμια (Ζακύνθου, Καλαμάτας, Ρεθύμνου, Χερσονήσου, Χανίων, Σίφνου, Πόρου, Ίου, Κατάκολου, Αγίας Γαλήνης, Πρέβεζας, Πύλου, Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου). Σύνολο, δηλαδή, σε 63 υδατοδρόμια έχει αρχίσει η διαδικασία αδειοδότησης σύμφωνα με τις παραχωρήσεις και αναθέσεις σε ιδιωτικά και δημόσια υδατοδρόμια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.