Εκστρατεία χωρίς στοιχεία, δεν έχει στόχευση

0

Πριν γίνει η εκστρατεία ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, θεωρούμε πως ήταν απαραίτητο να γίνει μία έρευνα, για να δούμε, μεταξύ άλλων, πόσο οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες γνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα και ποια είναι η άποψη τους γι’ αυτά που γνωρίζουν.

Πιστεύουμε ότι το εύρημα της έρευνας θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στους ενδιαφερόμενους. Αξιοποιώντας το, επομένως, θα κάνουν πιο στοχευμένη την εκστρατεία με το σύνθημα: «Μπορώ κι εγώ να αγοράσω τοπικά και ελληνικά προϊόντα».

Κατά την άποψη μας, η πλειοψηφία των καταναλωτών θέλει να προτιμήσει τα τοπικά και ελληνικά προϊόντα.

Κι αν δεν το κάνει, όσο θέλουν οι επιχειρηματίες, αυτό πρέπει να διερευνηθεί επαρκώς, για να βγει ασφαλές συμπέρασμα.

Κάποτε, λέγαμε ότι οι Έλληνες έχουν ξενομανία. Η συνείδηση του καταναλωτή διαμορφώνεται ανάλογα με τα ερεθίσματα που έχει.

Όταν «βομβαρδίζεται» με διαφημιστικά μηνύματα που προβάλλουν ξένα προϊόντα, είναι επόμενο να επιλέγει περισσότερο τα προϊόντα αυτά.

Έχουμε την αίσθηση, ωστόσο, ότι ο Έλληνας καταναλωτής θα επιλέξει ένα προϊόν που τον ικανοποιεί, είτε είναι ελληνικό, είτε ξένο.

Υπάρχουν εξαιρετικά ελληνικά και τοπικά προϊόντα, τα οποία δεν είναι ευρύτερα γνωστά. Κάποια από αυτά, μάλιστα, έχουν διεθνή αναγνώριση, αλλά όχι εγχώρια.

Ίσως είναι επιλογή των επιχειρηματιών, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, να τα προωθούν στις αγορές του εξωτερικού.

Η πρωτοβουλία των τοπικών συλλόγων και φορέων εμπόρων, βιοτεχνών και εμπόρων, είναι αξιόλογη, αλλά ίσως δεν πετύχει τον στόχο της, εάν δεν υπάρχουν στοιχεία για την καταναλωτική συνήθεια των Καβαλιωτών.

Πως θα πείσουν τους Καβαλιώτες, τους συμπολίτες των άλλων Νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Ελλάδας, για παράδειγμα, να προτιμούν τους κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης, όταν εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια να κατοχυρωθούν ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

Ελπίζουμε να μη «ναυαγήσει» η νέα πρωτοβουλία, όπως εκείνη η προσπάθεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.