Εκπαιδευτική επίσκεψη στη νότια Γερμανία από μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας-Θράκης

0

Οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές και το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: MSc «Διοικητική Επιστήμη και Πληροφοριακά Συστήματα» του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποίησαν από τις 18 έως και 22 Μαρτίου 2014 εκπαιδευτική επίσκεψη στη νότια Γερμανία.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το μουσείο της Porsche στη Στουτγάρδη, τα εργοστάσια της BMW στο Dingolfing και της Faber-Castell στη Νυρεμβέργη. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας των εταιριών και την παρουσίαση των πληροφοριακών συστημάτων που αυτές εφαρμόζουν.

ναφορικά με την ταυτότητα των εταιριών που επισκέφθηκαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, είναι σκόπιμο να αναφερθεί, ότι ήδη κατά τη δεκαετία του πενήντα κυλούσε στον ιμάντα παραγωγής αυτοκινήτων στο Dingolfing το Goggomobil της εταιρείας Hans Glas GmbH. Το 1967, η BMW AG, εξαγόρασε την εταιρεία και τρία χρόνια αργότερα δημιούργησε ένα εντελώς νέο εργοστάσιο.

Σήμερα, το εργοστάσιο στο Dingolfing με περίπου 18.600 εργαζόμενους αποτελεί την μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα του Ομίλου. Στο εργοστάσιο αυτό, παράγονται τα οχήματα της BMW Σειράς 5, 6 & 7 καθώς και των M5 και M6, πλήρως, από την λαμαρίνα ατσαλιού μέχρι την τελική συναρμολόγηση του αυτοκινήτου. Πάνω από 287.387 οχήματα βγήκαν από τις γραμμές συναρμολόγησης το 2010. Ακόμη, στο εργοστάσιο αυτό κατασκευάζονται τα αμαξώματα της Rolls-Royce Phantom – που κατά κανόνα είναι χειροποίητα . Η τεχνογνωσία που διαθέτει το εργοστάσιο, φαίνεται και από την παραγωγή σε μικρές παρτίδες αυτοκινήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η BMW M5 και άλλες ειδικές κατηγορίες οχημάτων. Παράλληλα, στο Dingolfing κατασκευάζονται εξαρτήματα και συστήματα αυτοκινήτων για όλα τα εργoστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων BMW.

Τέλος, το Dingolfing αποτελεί το κομβικό σημείο για την προμήθεια ανταλλακτικών σε όλες τις εμπορικές μονάδες της BMW που είναι διασκορπισμένες σε πάνω από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η δεύτερη εταιρεία που επισκέφθηκαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc «Διοικητική Επιστήμη και Πληροφοριακά Συστήματα», είναι η Faber-Castell AG. Το εργοστάσιο της εταιρείας είναι εγκατεστημένο στο Stein της Νυρεμβέργης. Βασική αποστολή της εταιρείας είναι η παραγωγή μαύρων και χρωματιστών μολυβιών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1761 και αποτελεί μια από τις αρχαιότερες βιομηχανικές οικογενειακές επιχειρήσεις του κόσμου και βρίσκεται στα χέρια της ίδιας οικογένειας για 8η συνεχή γενεά.

Η εταιρεία διαθέτει σήμερα ανά τον κόσμο πάνω από 14 εγκαταστάσεις παραγωγής και 25 εταιρείες διανομής, ενώ διαθέτει εμπορικά γραφεία σε 120 χώρες. Ανά τον κόσμο απασχολούνται στην εταιρία πάνω από 7000 εργαζόμενοι, ενώ στις εγκαταστάσεις της Γερμανίας απασχολούνται περί τα 900 άτομα.

Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας Count Anton Wolfgang vonFaber-Castell (8η γενιά), οι χρηστά διοικούμενες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από αξίες που περιλαμβάνουν τη βιωσιμότητα, την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη και ανθρώπινες αρετές όπως η ανεκτικότητα, ταπεινότητα και ειλικρίνεια. Ήδη ο προ-προ-παππούς του, Lothar von Faber, ήταν μια εξαιρετικά κοινωνικά προσανατολισμένη προσωπικότητα και οι γενεές που τον διαδέχθηκαν δεσμεύθηκαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Με το κοινωνικό συμβόλαιο που υπέγραψε η εταιρεία το 2000 απαγορεύονται οι παντοειδείς διακρίσεις, μεταξύ άλλων κυρίως η παιδική εργασία, ενώ προστατεύονται ρητά οι εργαζόμενοι από την εκμετάλλευση. Μέλημα της εταιρείας είναι να δημιουργηθούν βιώσιμες πηγές για την κύρια πρώτη ύλη της, την ξυλεία , η εκμετάλλευση της οποίας δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων.

Την αποστολή υποδέχτηκαν θερμά στο Δημαρχείο της Νυρεμβέργης (αδελφοποιημένης πόλης με την Καβάλα από το 1999) εκπρόσωποι του Δημάρχου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας και τα τοπικά ΜΜΕ. Επίσης, πραγματοποιήθηκε εγκάρδια τελετή υποδοχής στο Πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργης «Georg Simon Ohm» και συγκεκριμένα στο Management Institute με το οποίο υπάρχει μια πολύχρονη συνεργασία σε θέματα επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη, παρόλο το σύντομο και εντατικό πρόγραμμα αποτέλεσε για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές μια ιδιαίτερα πολύτιμη εμπειρία. Ήδη, ως θεσμοθετημένο σημαντικό στοιχείο του εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας του MSc «Διοικητική Επιστήμη και Πληροφοριακά Συστήματα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.