dav

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα κατά της τοποθέτησης κεραίας, από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.), στην κορυφή του όρους Υψάριο, απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (Σ.Ε.Α.) με τον δήμαρχο Θάσου, για το θέμα των εργασιών παρέμβασης στο όρος Υψάριο. Ο κύριος Κυριακίδης, ο οποίος έδειξε πλήρως ενημερωμένος επί του θέματος, άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των μελών της Σ.Ε.Α., δήλωσε ότι εμμένει στην αρχική του τοποθέτηση και τόνισε ότι, δεν πρόκειται ως Δήμος Θάσου να επιτρέψει οποιαδήποτε εργασία, ή τοποθέτηση εξοπλισμού στην περιοχή. Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα υπερψηφιστεί το ψήφισμα που παραδόθηκε από τη Σ.Ε.Α. στις 9 Σεπτεμβρίου και ότι θα επικυρωθεί η στήριξη του Δήμου, καθώς και η νομική βοήθεια όπου χρειαστεί στη συνέχεια του αγώνα.

Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δασάρχη Θάσου, ο οποίος αμέσως δέχθηκε να ενημερώσει τα μέλη της Σ.Ε.Α. για τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί, τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν καθώς και για τον ρόλο της Υπηρεσίας. Ο κύριος Μαρουμπλιάνης εξήγησε ότι, οι διαδικασίες άρχισαν το 2014, όπου από μία σειρά εγγράφων και αποφάσεων των αρμόδιων Υπουργείων, καθώς και με τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Δασών Καβάλας, δόθηκε το «πράσινο φως» στην Υ.Π.Α., για την έγκριση της επέμβασης στην περιοχή του Υψάριου. Ακόμα, επεσήμανε τα εξής:

-Έχει ενημερωθεί από την Υ.Π.Α., ότι θα τοποθετηθούν δύο(;) κεραίες τύπου VHF ως πομποδέκτες, για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των αεροσκαφών και του αεροδρομίου.

-Για το είδος των κεραιών δεν απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη, παρά την τοποθέτησή τους σε προστατευόμενη περιοχή, καθώς και ότι μπορούνε να γίνουν επιπλέον μικρές παρεμβάσεις, εντός της προκαθορισμένης από την Υ.Π.Α. περίφραξης, για την εξυπηρέτηση του έργου.

-Η έκταση της περίφραξης του χώρου αυξήθηκε στα 1500τ.μ., μετά από εισήγηση της Υπηρεσίας για λόγους ασφαλείας.

-Ότι όλα γίνονται νομότυπα και σε περίπτωση που διαπιστωθεί το αντίθετο, η Υπηρεσία θα σταματήσει κάθε είδους εργασία.

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, η Σ.Ε.Α. μαζί με πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θάσου, στο προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο, καθώς υπήρχε ως θέμα ημερήσιας συζήτησης το ψήφισμα που είχε παραδώσει. Μετά τις τοποθετήσεις του δημάρχου, των επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων, δημοτικών συμβούλων, μελών της Σ.Ε.Α. και φορέων του νησιού, ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα το ψήφισμα, καθώς και η στήριξη του Δήμου και η νομική βοήθεια, όπου χρειαστεί, στη συνέχεια του αγώνα.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας προς το κέντρο του Λιμένα, με κυρίαρχο σύνθημα: «ΚΑΛΗ-ΚΑΚΗ ΚΕΡΑΙΑ ΔΕ ΘΑ ΜΠΕΙ, ΕΞΩ ΟΙ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ».

Υ.Γ.1: Κυρία Τσαντίλη*, συμμεριζόμαστε την απορία σας για την αντίδρασή μας προς τα έργα αλλοίωσης της φυσικής κληρονομιάς και του τόπου μας, τα οποία θέλει να πραγματοποιήσει η Υπηρεσία σας στο νησί μας, όμως οι χαρακτηρισμοί σας προς τους κατοίκους ως τριτοκοσμικούς και ανίδεους, είναι επιεικώς απαράδεκτοι και δείχνουν τον πανικό και την έκδηλη ανησυχία σας.

*υπεύθυνη έργου της Υ.Π.Α.

Υ.Γ.2: Όλοι την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 στο Υψάριο στην εκδρομή διαμαρτυρίας».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.