-Είναι ξεκάθαρη η αλλαγή στην στρατηγική της Energean, η οποία εκμεταλλεύεται (και) τις εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων στην περιοχή της Καβάλας. «Η Energean, από εκατό τοις εκατό παραγωγός πετρελαίου, πλέον έχει παραγωγή και αποθέματα της τάξης του ογδόντα τοις εκατό σε φυσικό αέριο. Παράλληλα, επενδύουμε πάνω από δυόμισι δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, την Ιταλία και, βέβαια, στην Ελλάδα σε projects στην παραγωγή φυσικού αερίου, σε νέες γεωτρήσεις για την ανακάλυψη κοιτασμάτων, στην παραγωγή καθαρού υδρογόνου και στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, έχοντας ως στόχο να πρωταγωνιστήσουμε στην ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσουμε μία νέα τεχνογνωσία, που θα φέρνει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», δήλωσε ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Energean. Στην δήλωση αυτή «συμπυκνώνεται» η νέα φιλοσοφία του ομίλου, κομμάτι του οποίου, όπως προαναφέραμε, είναι και οι εγκαταστάσεις, χερσαίες και θαλάσσιες, στην Καβάλα.

-Ο κόσμος, επομένως, βρίσκεται σε φάση ενεργειακής μετάβασης, από το πετρέλαιο και τις άλλες «παραδοσιακές» πηγές παραγωγής ενέργειας, σε καινοτόμες μορφές, που θα έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως το «καθαρό υδρογόνο», το οποίο θέλει να φέρει στον «Πρίνο» η Energean. Έτσι και η Energean ακολουθεί την μετάβαση αυτή, κάνοντας αναδιοργάνωση στην λειτουργία των εγκαταστάσεων στην Καβάλα. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, ανακοίνωσε την τοποθέτηση νέας διοικητικής ομάδας και την συνταξιοδότηση των παλιών στελεχών των Πετρελαίων, του Βαγγέλη Παππά και του Κώστα Ιωαννίδη.

-Η απόφαση αυτή, ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση των συνταξιοδοτηθέντων στελεχών, αλλά και του σωματείου εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης. «Καλούμε την διοίκηση της Energean, έστω και την ύστατη στιγμή, να ανακαλέσει τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις και να διασφαλίσει την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου, προς όφελος όλων και κυρίως της τοπικής κοινωνίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση. Το αν η συνταξιοδότηση των δύο στελεχών είναι απόλυση, παράνομη και καταχρηστική ενέργεια, θα κριθεί από την Δικαιοσύνη, εάν και εφόσον προσφύγουν σ’ αυτή οι θιγόμενοι.

-Μας κάνει, ωστόσο, εντύπωση, γιατί δεν μπορεί η διοίκηση της Energean να αξιολογήσει και να επιλέξει τους ανθρώπους, που θα υλοποιήσουν το σχέδιο της μετάβασης της εταιρείας στην νέα εποχή λειτουργίας. Τα Πετρέλαια Καβάλας, δυστυχώς, δεν θα κατέχουν υψηλή θέση στο πρόγραμμα της μετάβασης, άρα και τα στελέχη που συνδέθηκαν επί δεκαετίες με το αντικείμενο αυτό, δεν μπορούν να υπηρετήσουν το project, όπως λένε στο «χωριό» μου το σχέδιο, για την παραγωγή «καθαρού υδρογόνου» και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Και «σε τελική ανάλυση», πόσο καιρό ακόμα έπρεπε να παραμείνουν στις θέσεις τους, ο Βαγγέλης Παππάς και ο Κώστας Ιωαννίδης, οι οποίοι κατοχύρωσαν το δικαίωμα συνταξιοδότησης; Θα είχε η Energean στο «τιμόνι», για να κάνει την οργανωτική μετάβαση στην Καβάλα, δύο συνταξιούχους; Δεν αρμόζει κάτι τέτοιο σε έναν ενεργειακό όμιλο, που έχει στόχο να πρωταγωνιστήσει στην Μεσόγειο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.