-Εάν δεχτούμε, καρντάσια, ότι η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού covid-19, τις τελευταίες ημέρες, οφείλεται στην σταδιακή κυριαρχία της λεγόμενης παραλλαγής «Όμικρον», έχει ενδιαφέρον να δούμε τα στοιχεία που δίνει, σε καθημερινή βάση, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

-Νομίζω πως το διάγραμμα, το οποίο απεικονίζει την ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων, νοσηλευόμενων στις Μ.Ε.Θ. (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) και θανάτων που σχετίζονται με τον covid-19, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, είναι αρκετά ενδιαφέρον.

-Επειδή έγινε (και γίνεται) ιδιαίτερη συζήτηση για την (επανα)λειτουργία των σχολείων, από την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 και αρνητική κριτική για την απόφαση της κυβέρνησης, θα επισημάνω μερικά στοιχεία, πρόχειρα, που δείχνει το συγκεκριμένο διάγραμμα. Χωρίς να είναι κάποιος ειδικός αναλυτής των στατιστικών δεδομένων, μπορεί να δει ότι, στις ηλικιακές ομάδες 0-4, 5-9 και 10-19 ετών, δηλαδή των παιδιών και των εφήβων που πηγαίνουν σχολείο, το ποσοστό των μολύνσεων δεν υπερβαίνει το 15%, ενώ τα ποσοστά των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων είναι, σχεδόν, ανύπαρκτα!

-Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων καταγράφονται στις ηλικιακές ομάδες 20-29 (το υψηλότερο), 30-39 και 40-49, δηλαδή στις λεγόμενες «παραγωγικές» ηλικίες.

-Όσον αφορά τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις, τα υψηλότερα ποσοστά κατέχουν οι ηλικιακές ομάδες 60-69 και 70-79, τα οποία υπερβαίνουν το 25%, ενώ στους θανάτους «πρωταθλήτρια» (με την αρνητική έννοια) είναι η ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών, με ποσοστό υψηλότερο του 45%.

-Επομένως, δεν κατανοώ την ανησυχία μερικών πολιτικών, αλλά και (δήθεν) επιστημόνων, για την υγεία των μαθητών, όταν από την αρχή της πανδημίας, έως και σήμερα, ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύτηκαν, ή διασωληνώθηκαν και των θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών, είναι 4 και 4 αντίστοιχα! Εκείνο που πρέπει να προσέξουν οι αρμόδιοι, είναι να μην μεταφέρουν τα παιδιά τον ιό στο σχολείο, όταν επιστρέψουν από τις διακοπές και το οικογενειακό περιβάλλον τους. Διότι, οι μολύνσεις, όπως ανέφερα, είναι περισσότερες στις «παραγωγικές» ηλικίες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κατεβασε τα δεδομενα απο 1η Δεκ και συγκρινε τα με αυτα της 5ης Ιαν. Οι απολυτοι αριθμοι ειναι σχετικα μικροι αλλα μη ξεχνας ανεβαινουν εκθετικα και με την Ο χειροτερα εκθετικα. Ο αριθμος των κρουσματων στους 18 και κατω ηταν 157000 σε 21 μηνες πανδημιας και ανεβηκε κατα 80,000 σε ενα μονο μηνα και εφτασε χθες (5Ιαν) τις 234100. Συμφωνω οτι τα νουμερα ειναι μικρα μια και οι 3 θανατοι εγιναν 4 και 0 διασωλην εγιναν 3. Για την ωρα. Αλλα το 3+0 σε 21 μηνες πανδημιας εγινε 1+3 σε εναν μηνα μονο. Τον επομενο μηνα μπορει να γινει 2+6 η 10+30 η 100+300. Να δουμε..Τα κρουσματα της τελευταιας βδομαδας θα μπουνε σε νοσοκομειο η νεκροτομειο σε 1-4 βδομαδεσ τα πιο πολλα. Το ερωτημα ειναι παιρνεις το ρισκο ? Αλλα οι κυβερνωντες και οι απανταχου κυβερνωντες πηραν το ρισκο να αφησουν τα παντα ανοικτα πριν την Πρωτοχρονια, και αρχισαν να τρεχουν σαν το Βεγγο μετα την Πρωτοχρονια. (Εκτος απο Τζονσον που ετρεχε πριν και τον τρεχουν και μετα οι του κομματος του). Οι αποφασεις τωρα παιρνονται με βαση οικονομικα κριτηρια (το χρεος των 220δισ επι Γιωργακη το στειλε ο Τσιπρας στα 354δισ, και ο Μητσ στα 386δισ κυριως λογω πανδημιας).

    • Αρχικά, δημιουργήθηκε η εντύπωση (στον γενικό πληθυσμό) ότι, με τα περιοριστικά μέτρα και τους διαδοχικούς εγκλεισμούς θα αντιμετωπιστεί η πανδημία. Η πράξη απέδειξε πως η συγκεκριμένη στρατηγική δεν έφερε αποτέλεσμα, αλλά συνεχόμενα κύματα και παραλλαγές του ιού (covid-19). Βεβαίως, όταν κάτι αρχίζει “στραβά”, είναι δύσκολο στην συνέχεια να “μαζευτεί”. Μετά τον πρώτο καιρό, με τους αυστηρούς περιορισμούς και τον πολύμηνο εγκλεισμό, οι αρμόδιοι για την διαχείριση της (υγειονομικής) κρίσης, κατά την άποψη μου, “έχασαν την μπάλα” και σε κάθε “αναζωπύρωση” αντιδρούσαν σπασμωδικά. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι εξέλιξη. Ωστόσο, φαίνεται πως ενώ αυξάνει η “επιθετικότητα” του ιού, η δύναμή του φθίνει. Ας ευχηθούμε, πως βρισκόμαστε στην “κατηφόρα” της πανδημίας, με την έννοια ότι περάσαμε τα δύσκολα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.