• Θα απευθυνθούμε στους υποψήφιους περιφερειάρχες, κυρίως και συγκεκριμένα στον Χριστόδουλο Τοψίδη, λόγω της καταγωγής του από τον ακριτικό Νομό Έβρου. Θέλουμε να ζητήσουμε, ενόψει των περιφερειακών εκλογών, να διαθέσουν χρόνο από την προεκλογική τους εκστρατεία, για να ενημερωθούν σχετικά με το σημαντικό αίτημα, κατά την άποψη μας, της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ της Καβάλας και της Σαμοθράκης. Την επανασύνδεση για την ακρίβεια, αφού η γραμμή αυτή διακόπηκε αδίκως.
  • Γίνεται προσπάθεια, ιδιαίτερα από την τοπική κοινωνία της Σαμοθράκης, να δρομολογηθεί ξανά πλοίο στη γραμμή, ωστόσο οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη πλοιοκτήτριας εταιρείας είναι άγονοι. Θεωρούμε πως δεν νοείται ενίσχυση της λεγόμενης «ενδοπεριφερειακής συνείδησης», χωρίς να υπάρχει επαφή μεταξύ των κατοίκων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από στεριά και θάλασσα. Δεν είναι δυνατό, για παράδειγμα, η Καβάλα να συνδέεται με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και η σύνδεσή της με τα δύο νησιά της Περιφέρειας, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, να είναι προβληματική!
  • Εάν μελετήσετε, φίλτατοι υποψήφιοι περιφερειάρχες, τα στατιστικά στοιχεία της επιβατικής κίνησης από το λιμάνι «Απόστολος Παύλος», θα διαπιστώσετε ότι, ο μεγάλος όγκος των επιβατών ταξιδεύει προς τη Θάσο και τη Λήμνο. Από κει και κάτω, δηλαδή την Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία κ.λπ., ο αριθμός των επιβατών μειώνεται κατακόρυφα! Αναφερόμαστε στην περίοδο του καλοκαιριού, που η κίνηση είναι αυξημένη, σε σύγκριση με τον χειμώνα.
  • Ωστόσο, η σύνδεση της Καβάλας με τη Θάσο είναι προβληματική και οι επισκέπτες του όμορφου νησιού επιλέγουν το πορθμείο της Κεραμωτής. Είναι καιρός, επομένως, οι τοπικοί παράγοντες, να στηρίξουν και να ενισχύσουν την (ενδο)περιφερειακή θαλάσσια συγκοινωνία. Δηλαδή, τη σύνδεση των λιμανιών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης.
  • Εάν συνδεθεί η Καβάλα με τη Σαμοθράκη, είμαστε βέβαιοι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Βαλκάνιων επισκεπτών που κατακλύζουν τους θερινούς μήνες την Καβάλα και ταξιδεύουν προς τη Θάσο και τη Λήμνο, θα κατευθυνθούν και προς τη Σαμοθράκη. Γιατί, λοιπόν, να μην ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα προς ένα νησί που ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και να «κατευθύνουμε» τους τουρίστες προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου;
  • Η πρώτη προτεραιότητα των τοπικών αρχόντων, πρέπει να είναι η σωστή θαλάσσια συγκοινωνία σε επίπεδο Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. και η τόνωση του τουρισμού στα δύο νησιά της. Τα οποία δεν υπολείπονται των άλλων ελληνικών νησιών σε φυσικό κάλλος και υποδομές.
  • Ο Χρ. Τοψίδης, ως Εβρίτης, θα αντιληφθεί την (επιτακτική) ανάγκη να αναπτυχθεί η «ενδοπεριφερειακή θαλάσσια σύνδεση» και εφόσον εκλεγεί περιφερειάρχης, θα κάνει πραγματικότητα το δίκαιο αίτημα των συμπολιτών στη Σαμοθράκη, η οποία είναι απομονωμένη από την ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και τη βαλκανική ενδοχώρα. Στην προσπάθεια αυτή, επίσης, πρέπει να συμμετέχουν οι Δήμοι Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Θάσου, Σαμοθράκης και τα Επιμελητήρια Καβάλας και Έβρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.