-Το σχέδιο νόμου, που θα καταθέσει τις προσεχείς ημέρες στην Βουλή ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, το οποίο αφορά, κυρίως, την (νέα) αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών του ποδοσφαίρου (πλην της Super League), είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αποκαθιστά την στρέβλωση που προκάλεσε η παρέμβαση του προηγούμενου υφυπουργού πολιτισμού αθλητισμού της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος «φύτεψε» μία νέα κατηγορία, την Super League 2, μεταξύ της Super League και της Football League, χωρίς να βάλει τις βάσεις για την βιωσιμότητα της νεοσύστατης κατηγορίας. Άλλωστε, φάνηκε και στην πράξη, με το χαμηλό αγωνιστικό επίπεδο των ομάδων που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα της Super League 2 την περασμένη περίοδο (2019-2020). Από την άλλη, η αναδιάρθρωση του Γ. Βασιλειάδη υποβάθμισε οικονομικά, αγωνιστικά και σε κύρος, την Football League. Έτσι, φάνηκε πως το αποτέλεσμα ήταν ευνοϊκό μόνο για την Super League.

-Θα τολμούσαμε να παρομοιάσουμε την παρέμβαση του Γ. Βασιλειάδη στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με την «μεταρρύθμιση» του «Κλεισθένη» στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση. Οι στρεβλώσεις προκάλεσαν περισσότερα προβλήματα, από εκείνα που έλυσε. Αν έλυσε, αφού χρειάστηκαν να γίνουν «διορθωτικές» κινήσεις από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλότητα στην διακυβέρνηση των Περιφερειών και των Δήμων. Και ιδιαίτερα, στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος, δεν είχαν την πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό και στο δημοτικό συμβούλιο αντίστοιχα.

-Το σχέδιο νόμου του Λευτέρη Αυγενάκη, θα βάλει μία τάξη στην διεξαγωγή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, κάτι που θα βοηθήσει στην άνοδο του συναγωνισμού και στην ποιότητα του θεάματος. Ευελπιστούμε πως από την ερχόμενη περίοδο, 2021-2022, θα επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες των γηπέδων. Η πρώτη στρέβλωση που θεραπεύει το σχέδιο νόμου, είναι η δημιουργία μιας ενιαίας ισχυρής κατηγορίας Super League 2 και η κατάργηση των δύο ξεχωριστών αδύναμων κατηγοριών Super League 2 και Football League. Συγχρόνως, δίνονται τα απαραίτητα «εφόδια» στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες που θα συμμετέχουν, να ανταπεξέλθουν οικονομικά, οργανωτικά και αγωνιστικά.

-Είναι αστείο να υπάρχουν Π.Α.Ε. με μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ και να καταθέτουν εγγυητική επιστολή 15.000 ευρώ στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (Ε.Ε.Α.). Οι Π.Α.Ε. της νέας Super League 2, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα έχουν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 250.000 ευρώ και θα καταθέτουν εγγυητική επιστολή τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Όμως, θα εξασφαλίσουν τουλάχιστον τριετές συμβόλαιο κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και θα χρηματοδοτούνται από την φορολογία των κερδών του στοιχήματος. Από κει και πέρα, θα κινηθούν για την προσέλκυση χορηγιών, την πώληση εισιτηρίων διαρκείας και την αύξηση του αριθμού των θεατών στα παιχνίδια τους. Θέλουμε να πιστεύουμε, επίσης, πως θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην βελτίωση των εγκαταστάσεων τους, στην ανάπτυξη των τμημάτων μικρών ηλικιών και στην ανάδειξη των ταλαντούχων Ελλήνων ποδοσφαιριστών.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.