-Παλιότερα, το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καβάλας ασχολήθηκε με την χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος δίπλα, ή κοντά σε ιερούς ναούς. Θα θυμηθώ μία χαρακτηριστική περίπτωση, για την αδειοδότηση ενός τέτοιου καταστήματος (καφέ-μπαρ) απέναντι από την εκκλησία στην συνοικία της παλιάς πόλης, την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

-Τότε, ο εφημέριος της Ενορίας ξεσήκωσε τους κατοίκους της συνοικίας, μία μερίδα αυτών τουλάχιστον, για να μην χορηγηθεί άδεια λειτουργίας στην επιχείρηση, γιατί βρισκόταν σε μικρότερη απόσταση, από την προβλεπόμενη, από τον ιερό ναό. Τελικά, το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος αδειοδοτήθηκε και λειτούργησε, ενώ συνυπάρχει αρμονικά, έως σήμερα, με την εκκλησία.

-Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκε το αίτημα μιας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος, η οποία όχι απλώς βρίσκεται σε μικρότερη απόσταση, από αυτή που ορίζει ο νόμος, αλλά γειτνιάζει με πρατήριο υγρών καυσίμων.

-Υπάρχει μία τάση στην Καβάλα, ίσως και σε άλλες πόλεις, εκτός από τους πεζόδρομους, να ανοίγουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως καφετερίες και σε κεντρικούς δρόμους, με μεγάλη κίνηση πεζών και οχημάτων. Τα καταστήματα αυτά ζητούν άδεια να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα στον κοινόχρηστο χώρο, δηλαδή στα πεζοδρόμια, περιορίζοντας τον ελεύθερο χώρο για την κίνηση των πεζών. Κι αν στον πεζόδρομο, δεν υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθεί πεζός από όχημα, σε έναν κεντρικό δρόμο, όπου μειώνεται το πλάτος του πεζοδρομίου και υπάρχουν διάφορα εμπόδια, ο πεζός θα αναγκαστεί να κατέβει στο οδόστρωμα.

-Το ίδιο ισχύει και για τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία έχουν εξωτερικά τις αντλίες για την εξυπηρέτηση των οδηγών. Στα πρατήρια καυσίμων υπάρχει και ο πιθανός κίνδυνος ατυχήματος, ή και δυστυχήματος, εντός των κατοικημένων και πολυσύχναστων περιοχών.

-Καλώς, ή κακώς, μέσα σε μία πόλη πρέπει να συνυπάρχουν διαφορετικές και σε κάποιες περιπτώσεις αντικρουόμενες δραστηριότητες, όπως το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η εκκλησία, το πρατήριο υγρών καυσίμων κ.λπ. Για να υπάρχει αρμονική συνύπαρξη των δραστηριοτήτων αυτών, το «κλειδί» είναι ο αλληλοσεβασμός, η τήρηση των κανόνων και, κυρίως, του μέτρου απ’ όλους τους εμπλεκόμενους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.