• Η ειδική επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) επικύρωσε τις βαθμολογίες των πρωταθλημάτων των εθνικών κατηγοριών στους άνδρες και στις γυναίκες, οι οποίες διαμορφώθηκαν πριν τη διακοπή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19. Να συγχαρούμε, καταρχάς, τον Γυμναστικό Σύλλογο Ελευθερούπολης, που παρέμεινε (με άνεση) στην Α2 εθνική κατηγορία ανδρών, στην οποία επανέρχεται και η Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας, που κατέλαβε τη 2η θέση στον 2ο όμιλο του πρωταθλήματος της Β΄ εθνικής κατηγορίας. Συγχαίρουμε, επίσης, την Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης Καβάλας «Πάνθηρες», η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια στην Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και ανήλθε στην Α2 εθνική κατηγορία γυναικών!
  • Η «επόμενη ημέρα», ωστόσο, δημιουργεί έντονο προβληματισμό, όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και για το μέλλον της καλαθοσφαίρισης στην πόλη της Καβάλας. Η Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας δείχνει ότι είναι μία ομάδα που δεν ανήκει στη Β΄ εθνική κατηγορία, αλλά τείνει να γίνει μία ομάδα, που θα «παλεύει» για να παραμείνει στην Α2 εθνική κατηγορία. Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει ψυχολογικά τους φιλάθλους και απομάκρυνε αρκετούς από το γήπεδο. Την ερχόμενη περίοδο, 2020-2021, η Ε.Κ. Καβάλας πρέπει να εξασφαλίσει γρήγορα την παραμονή στην Α2 εθνική κατηγορία, σ’ ένα πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί με 18 συλλόγους και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, γιατί θα προστεθεί και το θέμα της οικονομικής ευρωστίας των σωματείων.
  • Η Ε.Κ. Καβάλας έχει την οικονομική στήριξη της Energean, ωστόσο η εταιρεία βρίσκεται σε φάση «αναδίπλωσης», λόγω της αρνητικής συγκυρίας με την πτώση της τιμής του πετρελαίου και, φυσικά, την πανδημία του κορονοϊού. Ήδη, ανακοινώθηκε η περικοπή ενός επενδυτικού προγράμματος αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων στον κόλπο της Καβάλας και ειδικότερα στο πεδίο «Πρίνος». Ευχόμαστε να ανακάμψει πολύ γρήγορα η τιμή πώλησης του βαρελιού πετρελαίου, ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή στον «Πρίνο», αλλά και η οικονομική στήριξη προς την Ε.Κ. Καβάλας. Αλλιώς, χωρίς την Energean, τη βοήθεια των τοπικών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από το lock down και με δεδομένο τον χαμηλό αριθμό εισιτηρίων, θα υπάρξει πρόβλημα στη συγκρότηση ενός ρόστερ, που θα καταφέρει να υλοποιήσει τον στόχο της άνετης παραμονής στην κατηγορία.
  • Όσον αφορά τα υπόλοιπα σωματεία της πόλης επικρατεί τέλμα! Αν και υπάρχουν τέσσερα σωματεία (Α.Ο.Κ., Αστέρας, Αγία Βαρβάρα, Ηρακλής Αγίου Ιωάννη) κανένα δεν θα αγωνιστεί σε εθνική κατηγορία. Και δεν φαίνεται προοπτική να αγωνιστεί! Τα σωματεία αυτά βρίσκονται στη σκιά της Ε.Κ. Καβάλας, η οποία έχουμε την αίσθηση ότι βολεύεται από το συγκεκριμένο μοντέλο. Μπορεί να ωφελείται αγωνιστικά, αλλά το «πρεστίζ» δεν είναι αρκετό, αφού δεν κερδίζει περισσότερες χορηγίες και φιλάθλους. Από την άλλη πλευρά, τα παραπάνω σωματεία δεν μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στην μονοκρατορία της «Ένωσης». Οι «μονοκρατορίες» και οι «αυτοκρατορίες», όμως, έχουν ακμή και πτώση.
  • Κατά την άποψη μας, η Καβάλα πρέπει να έχει δύο, το ανώτερο τρία, σωματεία, τα οποία θα αγωνίζονται σε εθνικές κατηγορίες και θα είναι οικονομικά βιώσιμα. Έχουμε καταθέσει την πρόταση μας, η οποία μοιάζει «ουτοπική», αλλά ίσως δώσει μία νέα ώθηση στο άθλημα. Όπως έδωσε η συνένωση τριών σωματείων (Α.Ο.Κ., Αστέρας, Ηρακλής) στις αρχές της δεκαετίας του 2000, για να ιδρυθεί η Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας. Και πάλι, θεωρούμε, η λύση θα δοθεί μέσα από μία νέα συνεργασία μεταξύ των σωματείων. Κυρίως, μεταξύ της Ε.Κ. Καβάλας και του Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα». Της Ε.Κ. Καβάλας, διότι είναι το σωματείο που αγωνίζεται στην υψηλότερη εθνική κατηγορία. Και του Α.Ο.Κ., διότι είναι το λεγόμενο brand name για τον τοπικό αθλητισμό. Εάν γίνει συνδυασμός αυτών των στοιχείων, θα δούμε ανάκαμψη της καλαθοσφαίρισης στην πόλη. Ο Γ.Σ. Ελευθερούπολης κάνει τη δική του προσπάθεια, που είναι άξια σεβασμού και συγχαρητηρίων, αλλά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την πόλη και όλο τον Νομό Καβάλας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μου φαίνεται Κωνσταντίνε μόνο εμάς τους δύο απασχολεί το μπασκετικό θέμα του ΑΟΚ, τα γράφουμε, τα ξαναγράψουμε στο τέλος θα μας πουν και γραφικούς αλλά που ξέρεις γράψε γράψε κάτι θα μείνει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.