Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ) έχει, τα τελευταία πέντε, ένα πολύτιμο στήριγμα στο έργο του, όπως δήλωσε η επικεφαλής, Ειρήνη Σαρίογλου, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019, για την παρουσίαση του προγράμματος των προβολών ταινιών ντοκιμαντέρ στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρος» και στο «Σουηδικό Σπίτι» Καβάλας. Ο πολύτιμος σύμμαχος, είπε, είναι ο Δήμος Καβάλας, που δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την προσπάθεια του ιδρύματος. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο και προσωπικά τη δήμαρχο Καβάλας, καθώς και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Θοδωρή Γκόνη, για την τιμητική πρόσκληση να συμμετέχουμε στο φετινό φεστιβάλ Φιλίππων, με το εξαιρετικό ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε», το οποίο βασίζεται στο άγνωστο αρχείο του μεγάλου λογοτέχνη και δημοσιογράφου, Κώστα Μισαηλίδη, ο οποίος κατέγραψε ζωντανά όλη την πορεία της εκστρατείας του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία», ανέφερε η Ε. Σαρίογλου.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 στις 9:30 το βράδυστον θερινό κινηματογράφο«Ζέφυρος». Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: Το ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε», είναι η τελευταία παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), που προβλήθηκε επίσημα τον περασμένο Μάιο στο Πολεμικό Μουσείο, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική εκστρατεία. Η εξαιρετική αυτή ταινία παρουσιάζει το πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή. Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή, Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από τον λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα. Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού

Μουσική: Γιάννης Βοργίας

Ιστορική επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου

Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό».

«Η Ειρήνη Σαρίογλου είναι πραγματική φίλη της Καβάλας και το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. απέκτησε πολλούς φίλους στην πόλη. Ο Δήμος στηρίζει το ίδρυμα, γιατί μέσα από το έργο του ταξίδεψε την ελληνική ιστορία διεθνώς. Καλώ τους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες, να παρακολουθήσουν και φέτος τις ταινίες στον κινηματογράφο «Ζέφυρος» και στο «Σουηδικό Σπίτι». Ευελπιστώ ότι η νέα δημοτική αρχή, θα συνεχίσει να στηρίζει το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. και το διεθνές φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ στο ακριτικό νησί του Καστελλόριζου», ανέφερε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, πριν δώσει τον λόγο στην πρόεδρο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, για να καλωσορίσει την Ε. Σαρίογλου και τις βραβευμένες ταινίες στην Καβάλα.

Οι προβολές θα αρχίσουν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019 με το ντοκιμαντέρ «The legend of the ugly king», του σκηνοθέτη Huseyin Tabak. Την Τρίτη 9 Ιουλίου 2019 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «It was all just a good dream», του Branko Istvancic. Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, επίσης, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Hermana», του Enver Arcak και «Τένεδος: της μνήμης και της λήθης».

Τέλος, την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019 θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Ίμβρος: της μνήμης και της λήθης» και στο «Σουηδικό Σπίτι» η ταινία που βασίζεται στο βιβλίο της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη με τίτλο: Γράμματα χωρίς παραλήπτη», σε σκηνοθεσία του Ηλία Δημητρίου.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.