• Από το ερχόμενο Σάββατο 23 Μαΐου 2020, η λαϊκή αγορά στην Καβάλα επανέρχεται, σε σημαντικό ποσοστό, στην κανονικότητα, δηλαδή στην κατάσταση πριν ισχύσει η παύση στη λειτουργία της, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19. Εκτός από τους παραγωγούς, θα εμφανιστούν, πάλι, μερικοί μικροπωλητές, αλλά με την απαραίτητη απόσταση στους πάγκους.
  • Φαίνεται πως η σκέψη να γίνει η λαϊκή αγορά σε δύο ημέρες, το Σάββατο μόνο με τους παραγωγούς και την Κυριακή μόνο με τους μικροπωλητές, δεν θα υλοποιηθεί. Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, επρόκειτο να ζητήσει σχετική ενημέρωση από την Αθήνα (το αρμόδιο Υπουργείο), ωστόσο δεν ανακοίνωσε την απάντηση που πήρε. Πιθανόν να ήταν αρνητική, για τη διεξαγωγή λαϊκής αγοράς την Κυριακή, γι’ αυτό και οι μικροπωλητές θα είναι λιγότεροι το Σάββατο.
  • Επίσης, έγινε αίτημα προς τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί τμήμα της οδού Εθνικής Αντίστασης, ώστε να «απλωθεί» η λαϊκή αγορά και να «χωρέσουν» όλοι οι παραγωγοί και μικροπωλητές. Μάλλον κι αυτό το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε. «Το μεγάλο πρόβλημα με τους πάγκους το αντιμετωπίσαμε στην Καβάλα, γιατί ήταν καθαρά χωροταξικό. Η πόλη μας δυσκόλεψε σε σχέση με την τακτοποίηση των πάγκων στην λαϊκή αγορά της», δήλωσε ο πρόεδρος των συμμετεχόντων, Σωτήρης Ιωαννίδης.
  • Η Καβάλα, όπως ανέφερε ακόμα, δεν διαθέτει χώρους, που μπορεί να φιλοξενήσει λαϊκές αγορές, γιατί έχει στενούς δρόμους, δημιουργείται πρόβλημα στην παραλία, γενικά υπάρχει χωροταξικό πρόβλημα. Αυτή είναι η μισή αλήθεια.
  • Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει άλλη παραθαλάσσια πόλη στην Ελλάδα, στην οποία γίνεται λαϊκή αγορά στο παραλιακό μέτωπο. Στο παρελθόν έγιναν προτάσεις, για την μεταφορά της λαϊκής αγοράς σε άλλο χώρο, αλλά καμία δεν ήταν ικανοποιητική για τους παραγωγούς και τους μικροπωλητές. Πράγματι, η Καβάλα δεν έχει πολλούς φαρδείς δρόμους και μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, για να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά με τον σημερινό αριθμό παραγωγών και μικροπωλητών. Όμως, την εξεύρεση λύσης δυσκολεύει, ή και βάζει στις καλένδες, η σταθερά αρνητική στάση των συναδέλφων του Σ. Ιωαννίδη. Για την ακρίβεια, η επιμονή τους, να παραμείνει η λαϊκή αγορά στη θέση της.
  • Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού, ο συνωστισμός που υπάρχει στο χώρο της λαϊκής αγοράς, δεν είναι ότι καλύτερο. Κι οφείλεται, κατά την άποψη μας, στην ανεξέλεγκτη χορήγηση θέσεων όλα τα προηγούμενα έτη, για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Μπορούσε η λαϊκή αγορά, για παράδειγμα, να λειτουργεί μόνο στο χώρο στάθμευσης μεταξύ του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και του αρχαιολογικού μουσείου, με συγκεκριμένο και αμετάβλητο αριθμό πάγκων, που θα έχουν τις απαραίτητες αποστάσεις.
  • Επίσης, αν ο αριθμός των αδειών δεν αυξανόταν συνεχώς, θα βρισκόταν ένας χώρος στο κέντρο της πόλης, όπου θα λειτουργούσε χωρίς χωροταξικό πρόβλημα η λαϊκή αγορά. Ακόμα, θα μπορούσε να γίνει «μοίρασμα» των παραγωγών και των μικροπωλητών σε δύο χώρους, ή να διεξάγεται σε δύο ημέρες (Παρασκευή, Σάββατο) η λαϊκή αγορά, πάντα με σταθερό αριθμό παραγωγών και μικροπωλητών, σε άλλο χώρο πλην του παραλιακού μετώπου. Την Παρασκευή με τους μικροπωλητές και το Σάββατο με τους παραγωγούς, ή εκ περιτροπής κάθε εβδομάδα.
  • Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως υπάρχουν προτάσεις ακόμα και για την «δύσκολη» Καβάλα, αλλά δεν υπάρχει η βούληση για συζήτηση και αλλαγή. Πάντως, τη θέση της λαϊκής αγοράς, όπως και τον αριθμό των αδειών, πρέπει να καθορίζει ο Δήμος Καβάλας, που πρέπει να φροντίσει και για όμορφη εικόνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.