Σειρά εποικοδομητικών συναντήσεων, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, με τον οποίο συζήτησαν για ζητήματα που αφορούν τον νέο αναπτυξιακό νόμο, όπως τα υψηλά κίνητρα που προσφέρει, την απλούστευση των διαδικασιών αξιολόγησης και ένταξης των επενδυτικών σχεδίων, που βοηθάει στην μείωση των καθυστερήσεων υπαγωγής των έργων, καθώς και στην πρόταση των Επιμελητηρίων για την αύξηση της ποσόστωσης των κτιριακών παρεμβάσεων στο κόστος της επένδυσης, καθώς και για τις διαδικασίες χρηματοδότησης, που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και θα προσελκύσουν νέα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή του Νομού Καβάλας και της ανατολικής Μακεδονίας. Το θετικό είναι, ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι πρώτες προκηρύξεις των ειδικών καθεστώτων, οπότε οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμάζονται με την ωρίμανση των επενδυτικών σχεδίων και την υποβολή των προτάσεων τους. Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού, ότι πρέπει οι μονάδες των Περιφερειών να επιταχύνουν στην ολοκλήρωση αξιολόγησης των προτάσεων, που υποβλήθηκαν στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, ώστε να έχουν το δικαίωμα να δεχτούν προτάσεις στον νέο νόμο.

Με τον υφυπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων για το νέο Ε.Σ.Π.Α., Γιάννη Τσακίρη, η συζήτηση αφορούσε στο γεγονός ότι, οι νέες προκηρύξεις των προγραμμάτων θα είναι με το καθεστώς γενικού απαλλακτικού, που σημαίνει ότι, ο περιορισμός του de-minimis, (των 200.000€ μέγιστο ποσό επιδότησης για την τριετία) δεν θα υφίσταται, πλέον, για τα περισσότερα προγράμματα. Αναμένεται επίσης απλούστευση της γραφειοκρατικής διαδικασίας και οι πρώτες προκηρύξεις του ΕΠΑνΕΚ 2021-2027, θα ανακοινωθούν στο τέλος του καλοκαιριού.

Στο Υπουργείο απασχόλησης, με παρέμβαση και από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε.Ε.), Γιάννη Μασούτη, μετά το αίτημα των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες για το φλέγον ζήτημα του συμψηφισμού 4% και 12% του μισθολογικού κόστους, όπου μετά και την τελευταία τροπολογία, έχει ετοιμασθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), που θα δίνει οριστική τεχνική λύση στο πρόβλημα. Αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα ο τρόπος και η ημερομηνία λειτουργίας της πλατφόρμας από την ΑΑΕΔΕ. «Με αυτές τις συναντήσεις, προσπαθούμε σαν Επιμελητήρια, να δίνουμε προτάσεις και λύσεις στα αρμόδια Υπουργεία, με τα οποία έχουμε μία άριστη συνεργασία, προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης της περιοχής μας», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου. Στις συναντήσεις συμμετείχε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.