-Μετά την λήξη του α΄ παγκοσμίου πολέμου, που βρήκε νικήτριες τις χώρες της λεγόμενης «τριπλής συνεννόησης», ή Αντάντ, δηλαδή των τριών αυτοκρατοριών της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, ακολούθησε ο καθορισμός των όρων ειρήνης με τις ηττημένες χώρες της λεγόμενης «Τριπλής Συμμαχίας», δηλαδή των αυτοκρατοριών της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας και την Οθωμανική. Τους όρους της ειρήνης, ως «είθισται», επιβάλλουν οι νικητές του πολέμου. Και αυτοί ορίστηκαν στην Συνθήκη των Σεβρών, που υπογράφηκε το έτος 1920.

-Ένα έτος νωρίτερα, το 1919, η ελληνική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, εξασφάλισε την «άδειά» των συμμάχων της Αντάντ, να αποστείλει στρατιωτική δύναμη στην Μικρά Ασία, με σκοπό την αποκατάσταση της τάξης και κυρίως, την προστασία του ελληνικού πληθυσμού και των των υπόλοιπων Χριστιανών κατοίκων, από τα αντίποινα των υποστηρικτών του εθνικιστικού κινήματος των Νεότουρκων, με επικεφαλής τον Μουσταφά Κεμάλ. Η Ελλάδα, βεβαίως, προσδοκούσε να εδραιώσει, πάλι, την παρουσία της στην γη της Ιωνίας, ενόψει της επικείμενης Συνθήκης μετά την λήξη του παγκόσμιου πολέμου. Έτσι, τον Μάιο του 1919, μία ελληνική στρατιωτική δύναμη αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Σμύρνης και δημιούργησε μία «ζώνη ελέγχου» στην πόλη και τις γύρω περιοχές, στις οποίες ήταν έντονη η παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Να σημειώσουμε ότι, με την Συνθήκη των Σεβρών, που υπογράφηκε από την ηττημένη Οθωμανική αυτοκρατορία, αναγνωρίστηκε η επικυριαρχία του σουλτάνου στην περιοχή της Σμύρνης, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε μία πενταετή ελληνική διοίκηση και στην συνέχεια την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για να περιέλθει η περιοχή, οριστικά, στην ελληνική επικράτεια. Οι Νεότουρκοι δεν αναγνώρισαν την Συνθήκη των Σεβρών και ο Μουσταφά Κεμάλ ξεσήκωνε τον τουρκικό πληθυσμό κατά των Ελλήνων και των δυτικών συμμάχων τους, που θεωρούσε κατακτητές των εδαφών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Επίσης, η Αντάντ είχε υποσχεθεί εδαφικά ανταλλάγματα στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της Σμύρνης, που σημειωτέον ανήκε στην «Τριπλή Συμμαχία», αλλά δεν πολέμησε στο πλευρό της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας στον α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Η Ιταλία, μάλιστα, έκανε αυθαίρετη απόβαση στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία, πριν από την απόβαση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην Σμύρνη.

-Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, βλέποντας πως η εφαρμογή της Συνθήκης των Σεβρών κινδύνευε να παραμείνει «κενό γράμμα» και την απειλή των Νεότουρκων να μεγαλώνει, έδωσε εντολή στον ελληνικό στρατό που βρισκόταν στην Μικρά Ασία, να προωθηθεί εκτός της ελληνικής «ζώνης ελέγχου». Τα υπόλοιπα είναι γνωστά από την ιστορία.

-Θα αναρωτηθείτε γιατί κάναμε την παραπάνω «ιστορική παρένθεση», για την εμπλοκή της Ελλάδας στην λεγόμενη Μικρασιατική εκστρατεία, η οποία κατέληξε στην τραγωδία του ξεριζωμού εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων και τον θάνατο άλλων τόσων. Δεν καταλαβαίνουμε, γιατί η παρουσία του ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία θεωρείται «ιμπεριαλιστική ενέργεια», όπως αναφέρει η σχετική έκδοση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που θα παρουσιαστεί, από την Τομεακή Οργάνωση Καβάλας, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022. Δόθηκε μία μεγάλη ιστορική ευκαιρία στην Ελλάδα, να επανακτήσει ελληνικά εδάφη και να απελευθερώσει συμπατριώτες που ζούσαν υπό την οθωμανική κυριαρχία. Και την διεκδίκησε. Αν αυτό θεωρείται «ιμπεριαλιστική εκστρατεία», τότε είναι «ιμπεριαλιστικοί» και οι βαλκανικοί πόλεμοι που προηγήθηκαν, για την απελευθέρωση των εδαφών και των πληθυσμών της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

-Υ.Γ. Να αναφέρουμε ότι, μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων (το έτος 1917) και την κατάλυση της τσαρικής διοίκησης, η Ρωσική αυτοκρατορία έπαψε να είναι μέλος της «Τριπλής Συνεννόησης», ενώ η διάδοχος Σοβιετική Ένωση, υποστήριξε φανερά, οικονομικά και στρατιωτικά, το εθνικιστικό κίνημα των Νεότουρκων, για να επικρατήσει των Ελλήνων (και των δυτικών συμμάχων τους) στην Μικρά Ασία. Υποστήριξε, δηλαδή, ένα κίνημα ακραίων εθνικιστών, το οποίο διέπραξε τις γενοκτονίες εναντίον των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας (Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων) και προκάλεσε τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες τους! Μήπως το έκανε στο πλαίσιο του «προλεταριακού διεθνισμού»;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.