Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, σχετικά με το ζήτημα της νιτρορύπανσης του νερού, δεν ικανοποίησαν τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Ζυγού. Η συζήτηση, όπως αναφέρει το ψήφισμα, έγινε σε κλίμα έντασης και μεγάλου προβληματισμού. Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

Το Σάββατο 10/02/2018 και ώρα 18:00 στη Δημοτική Κοινότητα Ζυγού πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η λαϊκή συνέλευση, που είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης το χρόνιο πρόβλημα παρουσίας υψηλών μονάδων νιτρικών στο πόσιμο νερό. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, Λεωνίδας Βουδούρης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, προέτρεψε το Σώμα να εκλέξει τον πρόεδρο της συνέλευσης, Ευριπίδη Ζαϊμίδη και γραμματέα την Μόρφω Δαλακούρα, όπως κι έγινε. Ο πρόεδρος της συνέλευσης έκανε μία ιστορική αναφορά του προβλήματος και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν και να τοποθετηθούν.

Η συζήτηση που ακολούθησε διεξήχθη σε κλίμα έντονου προβληματισμού και κατά διαστήματα εντάσεων, μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με τις αόριστες τοποθετήσεις τους. Κοινή διαπίστωση των παρευρισκόμενων ήταν, ότι όλα αυτά τα χρόνια εισπράξαμε την αδιαφορία και την απραξία από μεριάς Δήμου και Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στο συγκεκριμένο θέμα. Τα συμπεράσματα μέσα από τις τοποθετήσεις των κατοίκων ήταν τα παρακάτω:

  • Την άμεση διακοπή της χρήσης του νερού με νιτρικά πέραν του ορίου και άμεση προμήθεια των κατοίκων με εμφιαλωμένα νερά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Κατασκευή νέας γεώτρησης πλησίον του οικισμού παλιννοστούντων ομογενών για την υδροδότηση της Δ.Κ. Ζυγού εντός εξαμήνου.
  • Άμεσες ενέργειες από τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Δήμο Καβάλας και την Περιφέρεια για εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων ένταξης μελέτης και κατασκευής σύνδεσης της μεταφοράς νερού από το Κεφαλάρι Δράμας για την κάλυψη της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.
  • Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου αμυαντοσωλήνων.
  • Υποβολή πρότασης διενέργειες μελέτης αιτιολόγησης νιτρικών στον υδροφόρο και λήψη μέτρων για την απάλειψη του προβλήματος της νιτρορύπανσης.
  • Άμεσο χρονοδιάγραμμα και ταυτόχρονα τακτή ενημέρωση προς τη Δ.Κ. Ζυγού των ενεργειών της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και του Δήμου Καβάλας για το συγκεκριμένο πρόβλημα των νιτρικών.
  • Τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης του προβλήματος, που θα μεθοδεύσει περαιτέρω τον αγώνα μας με βάση τις προτάσεις των κατοίκων (νομική διαδικασία, μη πληρωμής λογαριασμών Δ.Ε.Υ.Α.Κ., αλλαγή τιμολόγησης από ύδρευση σε άρδευση, αγωνιστική συνεργασία με τις υπόλοιπες Δ.Κ. και Τ.Κ. της Ενότητας Φιλίππων).

Τέλος, αντίγραφο των πρακτικών της Λαϊκής Συνέλευσης θα αποσταλεί προς τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας, το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. καθώς και στην Π.Α.Μ.-Θ./Π.Ε. Καβάλας.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΖΥΓΟΥ, ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΥΓΟΥ, ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΥΓΟΥ «ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΖΥΓΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.