Η τοποθέτηση του αντιπρύτανη, Δημήτρη Μπαντέκα, προσγείωσε στην πραγματικότητα τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και ειδικότερα τους εμπνευστές της πρότασης, για την παραχώρηση χώρων εκτός της πανεπιστημιούπολης, με σκοπό τη διεξαγωγή μαθημάτων από τους φοιτητές δια ζώσης. Συγκεκριμένα, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας και το Επιμελητήριο κατέθεσαν πρόταση στον αντιπρύτανη, στον αντιπεριφερειάρχη και στον δήμαρχο Καβάλας, προκειμένου η τοπική οικονομία να ενισχυθεί στην πανδημία, οι φοιτητές που θα έρθουν στην πόλη να «μοιραστούν» στο αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας, στη δημοτική βιβλιοθήκη, στον παλιό κινηματογράφο Oscar, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» και σε άλλους κατάλληλους χώρους, ώστε να «αποσυμφορηθούν» οι αίθουσες και τα εργαστήρια στην πανεπιστημιούπολη.

Το σχετικό αίτημα θα μεταφέρει ο Δ. Μπαντέκας στη συνεδρίαση της συγκλήτου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Καβάλας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο δήλωσε πολύ συγκρατημένος για την ικανοποίηση του. Υπάρχουν, είπε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου 2020 στο γραφείο του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Αντωνιάδη, αρκετά και σοβαρά πρακτικά ζητήματα τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν. Καταρχάς, σημείωσε, πρέπει να εξεταστεί αν είναι νόμιμη η διεξαγωγή μαθημάτων εκτός ακαδημαϊκού χώρου. Εκείνο που προβληματίζει περισσότερο είναι η υγειονομική ασφάλεια. «Φανταστείτε να έρθουν στην πόλη έξι με επτά χιλιάδες φοιτητές, από διάφορες περιοχές της χώρας και να γίνει διασπορά του ιού (covid-19) στην τοπική κοινότητα. Κι αν υπάρξει θάνατος από την αιτία αυτή, η ευθύνη θα βαρύνει τη διοίκηση και το επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος. Δεν θέλει κανένας προϊστάμενος τμήματος και καθηγητής να αναλάβει τέτοια ευθύνη. Επίσης, την απόφαση για τη διεξαγωγή μαθημάτων δια ζώσης, ή εξ’ αποστάσεως, θα τη λάβουν οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων. Η σύγκλητος θα εφαρμόσει την απόφαση τους. Πάντως, είναι χρήσιμο να συναντιόμαστε, να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε για το καλό του τόπου. Ευχαριστώ τους τοπικούς φορείς, για το ενδιαφέρον που δείχνουν για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας μετά από αρκετό καιρό», πρόσθεσε ο αντιπρύτανης.

Νωρίτερα, ο Κ. Αντωνιάδης σχολίασε θετικά ότι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας βρίσκεται στην κατηγορία 1, δηλαδή μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και ευχαρίστησε τους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες που τηρούν με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης, εξέφρασαν τη στήριξη τους προς το πανεπιστημιακό ίδρυμα και επεσήμαναν πως θα είναι μεγάλη οικονομική ανάσα για την τοπική αγορά η έλευση των φοιτητών, έστω το εαρινό εξάμηνο της τρέχουσας ακαδημαϊκής περιόδου.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.