Κάποτε, ο Στάθης Εριφυλλίδης αποκάλεσε τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) το «διαμάντι» του Δήμου Καβάλας. Σήμερα, η επιχείρηση χρειάζεται ένα «γενικό συμμάζεμα», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Απόστολος Χρόνης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, ενώ ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει ένας γενικότερος σχεδιασμός, τον οποίο θα ακολουθήσουν και οι επόμενες διοικήσεις. «Μία επιχείρηση, που το εβδομήντα τοις εκατό των δαπανών της, είναι η μισθοδοσία του προσωπικού, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη», σχολίασε.

Ωστόσο, ο στόχος της δημοτικής Αρχής, δεν είναι να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων, ούτε τις αποδοχές τους, αλλά να αυξήσει τα έσοδα και να μειώσει το λειτουργικό κόστος. Σε πρώτη φάση, όπως είπε ο Απ. Χρόνης, θα γίνουν παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού. Η αναβάθμιση θα αφορά τα αντλιοστάσια, με την τοποθέτηση καινούργιων αντλιών και εφεδρικών, ούτως ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των καταναλωτών λόγω των πολύωρων, ή και πολυήμερων διακοπών στην υδροδότηση.

Στους σταθμούς βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, επίσης, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκσυγχρονιστούν, ενώ θα δοθεί έμφαση στον σταθμό του Δάτου που έχει προβλήματα. Με την αντικατάσταση των δικτύων, θα μειωθεί ο αριθμός των βλαβών, που προκαλούν σημαντικές απώλειες νερού και απασχολούν συνεχώς το περιορισμένο προσωπικό της επιχείρησης. Στον σχεδιασμό, ακόμα, είναι η ανανέωση του στόλου των οχημάτων, τα οποία είναι παλιά και κοστίζει η συντήρηση τους.

Παράλληλα, θα γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για την είσπραξη των οφειλών προς την επιχείρηση από τους μεγάλους οφειλέτες και καταναλωτές. Η Δ.Ε.Υ.Α. ενημέρωσε τους καταναλωτές κι αν συνεχίσουν να αδιαφορούν, οι οφειλές τους θα βεβαιωθούν στην Εφορία. Η τιμολογιακή πολιτική θα παραμείνει σταθερή. Δεν θα γίνουν αυξήσεις εντός του 2020, ενώ θα υπάρξει ελάφρυνση για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνες οικογένειες.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο (master plan) είναι και ορισμένα έργα, που θα βάλουν την επιχείρηση σε νέα εποχή, όπως ανέφερε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, Άγγελος Λογκάρης. Δύο τέτοια έργα είναι, η εγκατάσταση συστήματος ελέγχου των διαρροών στα δίκτυα και η προμήθεια υδρόμετρων, για την «ανάγνωση» των απομακρυσμένων περιοχών του Δήμου. «Σήμερα, το ατιμολόγητο νερό ανέρχεται στο εξήντα τοις εκατό», είπε ο Απ. Χρόνης και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί σημαντική απώλεια εσόδων για τη Δ.Ε.Υ.Α.

Σχετικά με το μεγάλο έργο της υδροδότησης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης, ειπώθηκε ότι εντός του 2020 θα σταλεί ο φάκελος των περιβαλλοντικών όρων του κεντρικού αγωγού, που μεταφέρει το νερό στην πόλη της Καβάλας και των δικτύων ύδρευσης των οικισμών της Δ.Ε. Φιλίππων στην κοινοπραξία εταιρειών του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (T.A.P.), η οποία θα χρηματοδοτήσει το έργο. Με την ευκαιρία του έργου, ανέφερε ο Α. Λογκάρης, η Δ.Ε.Υ.Α. θα κάνει μελέτη για τους περιβαλλοντικούς όρους του παλιού αγωγού σε όλο το μήκος του. Από τις πηγές Βοϊράνης μέχρι και τη Λεύκη!

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο Θ. Μουριάδης εξήγησε ότι: «η συνέντευξη Τύπου, δεν γίνεται για να πούμε ότι παραλάβαμε «καμένη γη». Αλλά, για να ενημερώσουμε τους δημότες για τη σημερινή κατάσταση της επιχείρησης, παρουσιάζοντας τα πραγματικά στοιχεία και για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να εξελιχθεί σε κερδοφόρα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.