-Ο αντιπρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), Δημήτρης Μπαντέκας, δήλωσε «στεναχωρημένος», γιατί οι τοπικοί φορείς δεν αξιοποιούν την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το ίδρυμα στην τοπική κοινωνία, παρέχοντας την τεχνογνωσία του για την επίλυση αρκετών προβλημάτων, αλλά και για αναπτυξιακό σκοπό. Εμείς θα πούμε στον αντιπρύτανη ότι: «Αν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, μπορεί το βουνό να πάει στον Μωάμεθ»! Εάν το πανεπιστήμιο θέλει και μπορεί να βοηθήσει τους τοπικούς φορείς, με συγκεκριμένες προτάσεις, ο αντιπρύτανης πρέπει να επισκεφτεί τους τοπικούς άρχοντες και να συζητήσει μαζί τους για την προοπτική συνεργασίας.

-Η διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε., επίσης, εξακολουθεί να αναζητεί τρόπο για να «κατέβει» στην πόλη της Καβάλας, κυρίως μεταφέροντας στο κέντρο τις διοικητικές Υπηρεσίες και τις φοιτητικές εστίες. Για την στέγαση των πρώτων ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την παραχώρηση του παλιού Πρωτοδικείου από την ΕΤ.Α.Δ. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), ενώ για την στέγαση των φοιτητών του εξετάζει την περίπτωση της καπναποθήκης ΤΕΥΑΚΕ, που βρίσκεται απέναντι από το παραδοσιακό ναυπηγείο (καρνάγιο).

-Για το παλιό δικαστικό μέγαρο (Πρωτοδικείο) εκφράσαμε την άποψη μας και θα την επαναλάβουμε. Θεωρούμε πως είναι ιδανικό για να φιλοξενήσει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας, την Γραμματεία και τα γραφεία των παρατάξεων, καθώς και έναν χώρο με την ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Καβάλα, από την απελευθέρωση της πόλης, τον Ιούνιο του 2013, έως και σήμερα.

-Η καπναποθήκη ΤΕΥΑΚΕ βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, με εξαιρετική θέα προς τον κόλπο της Καβάλας, την παλιά πόλη και το νησί της Θάσου! Απ’ όσο γνωρίζουμε, χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και έχει συνολική επιφάνεια γύρω στα 19.000 τετραγωνικά μέτρα. Είναι κατάλληλη για την δημιουργία υποδομής διαμονής, ωστόσο θεωρούμε πως μαζί με το παλιό νοσοκομείο πρέπει να αξιοποιηθούν για τουριστική χρήση (ξενοδοχειακά καταλύματα), λόγω της θέσης τους.

-Θα προτείνουμε στον αντιπρύτανη και την διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. δύο άλλες επιλογές, αρκετά ενδιαφέρουσες, που έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι βρίσκονται στην «καρδιά» της πόλης και μπορούν να συγκεντρώσουν τις διοικητικές Υπηρεσίες και τις φοιτητικές εστίες.

-Η πρώτη πρόταση είναι οι καπναποθήκες στην πλατεία Μακέδου, όπου βρίσκεται και το όμορφο νεοκλασικό κτήριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στο κτήριο αυτό, το οποίο θα παραχωρηθεί από την Περιφέρεια, θα στεγαστούν οι διοικητικές Υπηρεσίες, ενώ στις παρακείμενες καπναποθήκες θα διαμορφωθούν οι φοιτητικές εστίες. Η πλατεία Μακέδου απέχει μερικές δεκάδες μέτρα από το εμπορικό κέντρο της Καβάλας, με τους πεζόδρομους και τα καταστήματα εστίασης. Οι φοιτητές δεν χρειάζεται να μετακινηθούν με λεωφορείο, ούτε με ταξί.

-Η δεύτερη πρόταση, πιο ενδιαφέρουσα για εμάς, αφορά το τεράστιο συγκρότημα της «Αυστροελληνικής» και την καπναποθήκη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στην οδό Φιλίππου. Στα 20.000 τετραγωνικά μέτρα του συγκροτήματος της «Αυστροελληνικής», εκτός από τις φοιτητικές εστίες, μπορούν να λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης, super market, γυμναστήριο και χώροι παιχνιδιών. Θυμίζουμε ότι, πριν από μερικά έτη, σε ένα τμήμα του συγκροτήματος επί της οδού Δαγκλή, λειτουργούσαν πολυκατάστημα, παιδότοπος και bowling! Εάν διαμορφωθούν φοιτητικές εστίες, είμαστε βέβαιοι πως θα προσελκύσουν επιχειρηματίες των παραπάνω δραστηριοτήτων.

-Επίσης, το ΔΙ.ΠΑ.Ε., σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, μπορούν να ανακαινίσουν την καπναποθήκη στην οδό Φιλίππου, η οποία γειτνιάζει με το συγκρότημα της «Αυστροελληνικής», με σκοπό να στεγαστούν οι διοικητικές Υπηρεσίες του πανεπιστημίου. Η καπναποθήκη αυτή έχει περισσότερους χώρους σε σύγκριση με το παλιό Πρωτοδικείο και είναι τετραώροφη! Δημοσιεύουμε μία αεροφωτογραφία του συγκροτήματος «Αυστροελληνικής» και της καπναποθήκης της Π.Ε. Καβάλας.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.