Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμμετέχει σε πρόγραμμα Erasmus+ (Δράση ΚΑ2: Στρατηγικές σύμπραξης στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης), που χρηματοδοτείται από το Ι.Κ.Υ. (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και υλοποιείται στη διάρκεια δύο περιόδων (2017-2018, 2018-2019). Πρόκειται, σύμφωνα με το ακόλουθο δελτίο Τύπου, για μία στρατηγική σύμπραξη μεταξύ σχολικών ιδρυμάτων από πέντε χώρες, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Ο τίτλος του προγράμματος είναι: «My art and me» (Η τέχνη μου κι εγώ).

Αντικείμενο του σχεδίου είναι οι παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές της κάθε χώρας: κεραμική, υφαντική, κέντημα, γλυπτική, οργανοποιία, θέατρο σκιών, ζωγραφική, κατασκευή ρούχων και κοσμημάτων, παραδοσιακή μουσική και άλλες. Οι βασικοί στόχοι μπορούν να διατυπωθούν ως εξής: η θεωρητική και εμπειρική μετάδοση των τεχνών του παρελθόντος στις επόμενες γενιές, η αναζήτηση ομοιοτήτων και κοινών στοιχείων με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των άλλων χωρών ως εργαλείο άρσης των προκαταλήψεων, η απόκτηση, εκ μέρους των μαθητών, δεξιοτήτων και γνώσεων που θα τους δώσουν διέξοδο από την ολοένα και μεγαλύτερη εισβολή της εικονικής πραγματικότητας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός χόμπι, αλλά και μιας επαγγελματικής ενασχόλησης και η ανταλλαγή καινοτόμων παιδαγωγικών πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών και η εφαρμογή τους στη σχολική τάξη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε, από 21 έως και 25 Ιανουαρίου 2019, η τέταρτη διεθνική συνάντηση στο Μαντζαρίνο της Σικελίας, την οποία και παρακολούθησαν δύο εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Καβάλας.

Οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, να παρακολουθήσουν δράσεις και εργαστήρια και να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές. Ήρθαν σε επαφή με τις τοπικές παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές και την πολιτιστική κληρονομιά της Σικελίας, ξεναγήθηκαν σε χώρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσεία, επισκέφτηκαν τον δήμαρχο της πόλης και ήρθαν σε επαφή με την τοπική κοινωνία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της.

Επίσης, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του προγράμματος που πραγματοποίησε κάθε χώρα, αξιολογήθηκε η έως τώρα πορεία και η επίτευξη των στόχων απ’ όλους τους εταίρους και επαναπροσδιορίστηκαν οι μελλοντικοί στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα έως τη λήξη του προγράμματος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μεταξύ των άλλων, κατά την εξέλιξη του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία που συμμετέχουν, βιωματικά εργαστήρια, καταγραφή και διάσωση των τεχνών μέσω οπτικοακουστικού υλικού, εισηγήσεις ειδικών, επισκέψεις σε εργαστήρια και μουσεία, εκθέσεις και διαγωνισμοί, που θα δημοσιοποιούνται και θα διαμοιράζονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος, καθώς και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμας, όπως το e-twinning.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.