Οι «Θεσμοφοριάζουσες» είναι μία από τις σημαντικότερες κωμωδίες που έγραψε ο Αριστοφάνης. Η παράσταση που θα παιχτεί το διήμερο Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018 στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων (ώρα έναρξης 9:30μ.μ.), σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, είναι μία σύγχρονη ματιά στο έργο του Αριστοφάνη, αλλά πιστή στο αρχαίο κείμενο, που οφείλεται στον ποιητή, Παντελή Μπουκάλα, ο οποίος έκανε την μετάφραση και στην πλειάδα των ταλαντούχων ηθοποιών, που ερμηνεύουν τους ρόλους και συμμετέχουν στο Χορό. «Μ’ ενδιαφέρει να δουλεύω με ευφυείς ανθρώπους», είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο Δημαρχείο Καβάλας την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Παντελή Μπουκάλα και στους ηθοποιούς της παράστασης, λέγοντας ότι: «Μία παράσταση δεν ανήκει στον σκηνοθέτη. Έχει, όμως, την τελική υπογραφή του». Σημείωσε, ακόμα, ότι οι «Θεσμοφοριάζουσες» αποτελούν μία συμπαραγωγή τεσσάρων φορέων και πρόσθεσε: «Οι συμπαραγωγές είναι από τα πρώτα πράγματα που μ’ ενδιαφέρουν στο χρονικό διάστημα που είμαι καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένες στην περίοδο που ζούμε».

Στο σχήμα που έκανε τη συμπαραγωγή συμμετέχουν τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Κρήτης και Ιωαννίνων. Στην Καβάλα βρέθηκε ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, Θανάσης Αθανασόπουλος, ο οποίος δήλωσε ευτυχής που ο φορέας που ηγείται διοικητικά συμμετέχει στη συγκεκριμένη θεατρική πρόταση και ανοικτός σε μία συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και τα υπόλοιπα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του δικτύου της Εγνατίας οδού.

Από πλευράς ηθοποιών μίλησε ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο οποίος υποδύεται τον Μνησίλοχο. «Κάναμε μία παράσταση διαφορετική και όχι επιθεωρησιακή. Δεν προσπαθήσαμε να εκσυγχρονίσουμε το έργο του Αριστοφάνη και να το ταυτίσουμε με τη σημερινή εποχή. Ήταν μία δύσκολη δουλειά τριών μηνών, αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα θεωρώ πως είναι ξεχωριστό», είπε.

Τους φιλοξενούμενους στην πόλη και στο φεστιβάλ Φιλίππων καλωσόρισαν: η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Κορίνα Χιώτη-Πρασά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Θοδωρής Γκόνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.