Δόθηκε κι άλλη παράταση στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης στην μνήμη του πρωτοπρεσβύτερου, Γεωργίου Ι. Διαμαντόπουλου

0

Νέα παράταση δόθηκε στην κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης στην μνήμη του πρωτοπρεσβύτερου, Γεώργιου Διαμαντόπουλου (φωτογραφία). Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σε δελτίο Τύπου: «Επιθυμώντας να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στους μαθητές που αρχίζουν την φετινή σχολική χρονιά (δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου), αλλά και στους ενήλικες, ο Δήμος Θάσου και η ΔΗ.ΚΕ.Θ. αναγγέλλουν νέα παράταση του διεθνή ποιητικού διαγωνισμού εις μνήμη του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Ι. Διαμαντόπουλου, με θέμα εμπνευσμένο από το βραβευμένο ποίημά του: «Υπάρχουν άνθρωποι». Δημιουργούμε και εμπνεόμαστε έναν όμορφο κόσμο, με οράματα, αξίες, ιδανικά και καλοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μέχρι τώρα ανταπόκριση στον διαγωνισμό είναι μεγάλη, με συμμετοχές όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.

Ευελπιστούμε μέσα από αυτή την παράταση, να αξιωθούμε σε μία δια ζώσης και όχι διαδικτυακή απονομή των βραβείων στις αρχές Απριλίου 2022, κατά πάσα πιθανότητα, ημερομηνία κοντά στην συμπλήρωση των δύο ετών από την αποδημία του εκλιπόντος πρωτοπρεσβύτερου. Άλλωστε και το θέμα του διαγωνισμού ανοίγει ένα παράθυρο στην ελπίδα, ας μην μας τρομάζει η λέξη «ποίημα». Μπορεί να είναι μία έκθεση ιδεών, ιδιαίτερα για τα παιδιά, τους μικρούς μαθητές, που τόσο αγαπούσε ο Πατέρας Γεώργιος. Τους δίδασκε, τους κατηχούσε, τους εξομολογούσε, τους είχε ως παπαδοπαίδια στο ιερό Βήμα. Ας μιλήσουμε για έναν κόσμο δίχως μάσκες, δίχως υποκρισία, όπου θα βασιλεύει η τιμή, η αξιοπρέπεια, η ειλικρίνεια. Γιατί, για να έχουμε έναν τέτοιο κόσμο, πρέπει πρώτα απ’ όλα να τον οραματιστούμε. Με άρμα τις λέξεις, ας τον ζωγραφίσουμε.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στο «Καλογερικό» Θάσου, με υπεύθυνους τον πρόεδρο της ΔΗ.ΚΕ.Θ., Γεώργιο Κουτσουμανή και την ποιήτρια-πολιτικό επιστήμονα, κόρη του μακαριστού ιερέως, Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου και την καλλιτεχνική διευθύντρια, Στέλλα Φουρναράκη. Η λήξη του ποιητικού διαγωνισμού ορίστηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2022. Την κριτική επιτροπή για τους ενήλικες απαρτίζουν οι: Χρυσούλα Βαρβέρη-Βάρρα (πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Λογοτεχνών «Θεά Αθηνά», ακαδημαϊκός Φλωρεντίας και Ρώμης), Γεωργία Αλεξίου (πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, εκπαιδευτικός, συγγραφέας), Δημήτριος Μπουκώνης (πρόεδρος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, συγγραφέας), Ιωάννης Διαμ. Χαρτοφύλης (εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας «Νισυριακά Νέα», επίτιμος πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Γνωμαγόρας», λαογράφος), Δημήτρης Κρανιώτης (ιατρός ειδικός παθολόγος, ποιητής, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας, πρόεδρος 22ου παγκόσμιου συνεδρίου ποιητών (Λάρισα 2011), διδάκτωρ Λογοτεχνίας, ακαδημαϊκός στην Ιταλία).

Την κριτική επιτροπή για τους μαθητές απαρτίζουν οι: Κωνσταντίνος Πατούρης (εκπαιδευτικός, διδάκτωρ της ιστορίας της εκπαίδευσης, μελετητής αρχείων, δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας « Νισυριακά Νέα»), Καλλιόπη Χαρτοφύλη-Καραγιώργη (τέως πρόεδρος του Πανισυριακού Συλλόγου Ρόδου «Η Πορφυρίς» (Αμερική), Δημήτριος Ψηλός (επίτιμος πρόεδρος της Αδελφότητας Μελισσουργών Άρτας «Ο Άγιος Νικόλαος», εκδότης του περιοδικού «Μελισσουργός»), Έρικα Αθανασίου (δημοσιογράφος, συγγραφέας, οικονομολόγος, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, εκδότης της εφημερίδας «Κηφισιά»), Ματίνα Δαραβάνη (κοινωνική λειτουργός, ποιήτρια). Υπεύθυνη για την σύσταση των δύο κριτικών επιτροπών και την διεξαγωγή του διαγωνισμού, είναι η Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι οι ακόλουθες:

Τα ποιήματα του διαγωνισμού θα χωρίζονται σύμφωνα με την ηλικία των ποιητών ως εξής: από 6 έως και 12 ετών (μαθητές δημοτικού σχολείου), από 13 έως και 18 ετών (μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου) και από 18 ετών και άνω (ενήλικες).

-Οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής με ένα μόνο ποίημα.

-Το κάθε ποίημα πρέπει να είναι μέχρι 30 στίχους.

-Ο τρόπος έκφρασης μπορεί να είναι ελεύθερος στίχος, ή και ομοιοκατάληκτος.

-Δεν θα χρειαστούν ψευδώνυμα, αλλά τα πραγματικά στοιχεία του κάθε ποιητή γραμμένα στο κάτω δεξιό μέρος του ποιήματος (όνομα, επίθετο, ηλικία, διεύθυνση, τηλέφωνα, email).

-Το θέμα είναι εμπνευσμένο από το βραβευμένο ποίημα του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Διαμαντόπουλου «Υπάρχουν άνθρωποι».

-Θα γίνουν δεκτά ποιήματα μόνο ανθρωπιστικού περιεχομένου.

Οι συμμετοχές θα στέλνονται μόνο με email στις διευθύνσεις που ακολουθούν: politismosthassos@yahoo.com και andromachi.thassos@yahoo.gr. Στα πρώτα βραβεία ως έπαθλο θα δοθούν μαρμάρινα γλυπτά του Θάσιου δημιουργού, Κωνσταντίνου Λόβουλου, ενώ στα δεύτερα και τρίτα βραβεία πίνακες ζωγραφικής Θάσιων δημιουργών. Σε όλους τους συμμετέχοντες, θα δοθούν έπαινοι και βιβλία, προσφορά της εταιρείας «Ηράκλειον». Ο Δήμος Θάσου και η ΔΗ.ΚΕ.Θ., στηρίζοντας τον ποιητικό διαγωνισμό και θέλοντας να προσφέρουν, με τον καλύτερο τρόπο, στην πολιτιστική εξέλιξη του νησιού, αλλά και στην διεθνή προβολή του μέσω της τέχνης, παρέχουν την φιλοξενία της κριτικής επιτροπής και των πρώτων βραβευμένων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.