-«Μέσα στη δομή κανείς δεν κάθεται. Υπάρχει ένας οργασμός εργασιών από μικρούς και μεγάλους. Κεντρικό ρόλο έχουν οι κήποι. Σε κάθε γωνία υπάρχει ένας κήπος με οπωροκηπευτικά, ενώ σε άλλα σημεία ετοιμάζονται κήποι με τριαντάφυλλα». Η δήλωση αυτή έγινε από τον Δημήτρη Ρέμμο, διοικητή της δομής φιλοξενίας μεταναστών στο Περιγιάλι Καβάλας, που βρίσκεται εντός του παλιού στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Μέσα στη δομή, επίσης, λειτουργούν βρεφονηπιακός σταθμός και νηπιαγωγείο. Αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για μία αναπτυσσόμενη κοινότητα χιλίων ατόμων μέσα στον αστικό ιστό της Καβάλας. Για μία νέα συνοικία, μέσα στη συνοικία του Περιγιαλίου!

-Η πρόβλεψη και συγχρόνως ανησυχία που εκφράστηκε, μερικά έτη πριν, από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας επαληθεύτηκε. Τότε, το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεση στη δημιουργία ενός «γκέτο» μέσα στον αστικό ιστό. Σήμερα, για να εισέλθει κάποιος Καβαλιώτης, ή Μέσο Ενημέρωσης, στη δομή απαιτείται η συνοδεία του διοικητή, ή κάποιου υπαλλήλου από το προσωπικό των 175 εργαζομένων! Αντιθέτως, οι φιλοξενούμενοι μπορούν να εξέρχονται από την δομή για περίπατο, ψώνια κ.λπ. στην πόλη.

-Ένας πνεύμονας στην ανατολική πλευρά της Καβάλας, έγινε μικρό «χωριό» για Αφγανούς στην πλειοψηφία και άλλους μετανάστες, που δεν έχουν εξασφαλίσει, ή αναμένουν να εξασφαλίσουν άσυλο στην Ελλάδα. Κι ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, αναμένει την έγκριση από την Αθήνα, προκειμένου ο Δήμος Καβάλας να εγγράψει στο εθνικό κτηματολόγιο, τα τμήματα του παλιού στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» που χρειάζονται για την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως στο Περιγιάλι. Οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες, σίγουρα, δεν είχαν αυτό το όραμα για τον μεγάλο ανατολικό «πνεύμονα» της πόλης.

-Αντί για «μητροπολιτικό πάρκο», με υποδομές για αναψυχή, αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες, λειτουργούν λαχανόκηποι, κήποι για την παραγωγή τριαντάφυλλων, βρεφονηπιακός σταθμός, νηπιαγωγείο και ξενώνας αστέγων! «Τα καινούργια κτίρια, τα οποία πρόκειται να ανακαινιστούν, θα «ανήκουν» μισά-μισά στους ωφελούμενους άλλων χωρών και σε όσους Καβαλιώτες έχουν ανάγκη από μία στέγη, θέρμανση, ρεύμα, νερό και μία ευκαιρία για εργασία, μέχρι να ορθοποδήσουν και να ξανακερδίσουν τη ζωή τους», δήλωσε ο διοικητής της δομής. Κι εμείς μείναμε στις δεσμεύσεις των υπουργών της κυβέρνησης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Παναγιώτη (Νότη) Μηταράκη, ότι έως το τέλος του έτους 2020, η δομή στο Περιγιάλι θα αδειάσει και θα κλείσει! Για να αποδοθεί όλο το παλιό στρατόπεδο στην τοπική κοινωνία.

-Πλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν αναλάβει, με τη βοήθεια της κυβέρνησης, να υποκαταστήσουν το ελληνικό κράτος και τον Δήμο Καβάλας, για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής και για τους άπορους Καβαλιώτες! Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Μετανάστευσης και προσφύγων της Γερμανίας, θέλει να δει πως εντάσσονται στην κοινωνία της Καβάλας οι φιλοξενούμενοι στη δομή «Ασημακοπουλου». Για τους Γερμανούς, την ελληνική κυβέρνηση και τους υπόλοιπους φορείς που προαναφέραμε, η ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία αφορά στη ζωή μέσα στο γκέτο! Γιατί, άραγε, οι Γερμανοί δεν μεταφέρουν τη δομή στη χώρα τους, για να υλοποιήσουν το πιλοτικό πρόγραμμα πιο άνετα; «Θέλουν να δούνε (σ.σ. οι Γερμανοί), με ποια αθλήματα ασχολούνται τα παιδιά της δομής», ανέφερε ο Δημήτρης Ρέμμος. Ποιος θα ενδιαφερθεί για τα παιδιά των Καβαλιωτών που δεν μπορούν να αθληθούν, λόγω έλλειψης χώρων και της πανδημίας;

-Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από τον ιστότοπο Kavala Post και την ξενάγηση που έγινε από τον διοικητή της δομής στους κήπους του στρατοπέδου Περιγιαλίου!


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αλήθεια μετά από πόσες δεκαετίες απέκτησε υπουργό η Καβάλα και μάλιστα με τόσο βαρύ χαρτοφυλάκιο; ΥΠΕΘΑ ο κος Παναγωτοπουλος.. πρώτη φορά κ μη μου πείτε για τον Τσαλίδης, γιατί ήταν υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δλδ καμία σχέση. Και μάλιστα χαίρει κ την άκρα εμπιστοσύνη του Μητσοτάκη. Γιατί δεν ασκεί την επιρροή του για να φύγει η δομή από την πόλη; Ας προσφέρει κάτι στην πόλη του. Τα ίδια ισχύουν και για τον κο Λαζαρίδη τον κολλητό του πρωθυπουργού. Άμα θελήσουν αυτοί οι δύο όλα γίνονται. Άμα θελήσουν. Πρώτη φορά η Καβάλα έχει δύο τόσο σημαντικά στελέχη με επιρροή στην κυβέρνηση. Τι μόνο φρου φρου κ αρώματα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.