Διεκδικήσεις για καλύτερες εξελίξεις με τη δυναμική και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας

0

Στην επικείμενη νέα χωροταξική οργάνωση της Ελλάδος με εθνικό χωροταξικό καθώς και ειδικά σχέδια όπως επίσης και νέες διοικητικές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδα πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και της Ευρώπης και σε ένα υπό διαμόρφωση οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό περιβάλλον, η Θάσος καλείται να λειτουργήσει ταυτόχρονα τουριστικά, επιχειρηματικά, εμπορικά και παραγωγικά σε ό,τι αφορά συγκοινωνίες, επικοινωνίες, ενέργεια, νέες τεχνολογίες και καινοτομίες εξασφαλίζοντας πάντοτε όλες τις κατάλληλες υποδομές.

Η Θάσος δεν ακολουθεί από πλευράς συγκεκριμένου ευρύτερου σχεδιασμού την ανοδική θετική προοπτική σε σχέση με τις δυνατότητές της και το επενδυτικό ενδιαφέρον γι’ αυτή εκτός από τον τομέα ιδιωτικής πρωτοβουλίας με συνέπεια να μην είναι σε θέση τα τελευταία χρόνια για ένα αναπτυξιακό άλμα υποχώρηση σε σχέση με τις μεγάλες δυνατότητές της, καθηλωμένη σε πολλές φορές σε στασιμότητα, απογοήτευση και αδράνεια χωρίς οραματικούς στόχους και προσδοκίες για τον ρόλο της, τον διεθνή τουριστικό προορισμό της και την θέση της για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην νότια πλευρά των Βαλκανίων.

Με επιλογές που αντιστρατεύονται το μοντέλο της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξής της με προκλητική μείωση της απορρόφησης των πόρων που δικαιούται για χρηματοδοτήσεις έργων και δραστηριοτήτων, αναπαράγει και τροφοδοτεί ένα συντηρητικό μοντέλο περιορισμένης διαχείρισης.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής κινδυνεύουν να μετατραπούν και σε μειονεκτήματα, γιατί η Θάσος σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βρίσκεται σε αμηχανία και σύγχυση χωρίς συγκεκριμένο εφικτό σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης σε όλους του τομείς για το μέλλον της, με αποτέλεσμα παραγωγικοί και παραδοσιακοί κλάδοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα και να συρρικνώνονται, χωρίς να εκδηλώνεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον με σεβασμό και για προστασία του περιβάλλοντός της.

Θα πρέπει να προωθηθεί συλλογικά το συμφέρον της Θάσου αφενός σε μια προσπάθεια πραγματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων του νησιού αφετέρου για αναπτυξιακά συγκεκριμένα σχέδια καλύτερης και βελτιωμένης προοπτικής της, στα πλαίσια των ιδιαίτερων ελκυστικών, προκλητικών και ευεργετικών πλεονεκτημάτων της σε σχέση με άλλες περιοχές και νησιά ακόμη.


Για την παράταξη ‘’ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ’’

του Δ.Σ. του Δήμου Θάσου

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μηνάς Βλαστάρης

Άγγελος Αρχοντίτσης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.