Διαχείριση των Ιχθυοσκαλών του Δημοσίου από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε.

0

Ερώτηση έκαναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη διαχείριση των Ιχθυοσκαλών του Δημοσίου από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών καιΑλιείας Α.Ε.:

Η διοίκηση και η διαχείριση των ιχθυοσκαλών που έχουν κατασκευαστεί από το Δημόσιο, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 26 του Ν.Δ. 420/1970 και του ΠΔ 80/2008 «Ανάθεση της διοίκησης και διαχείρισης των ιχθυοσκαλών στην Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας ΑΕ, ΕΤ.ΑΝ.ΑΛ. ΑΕ», σύμφωνα με την από 18.04.2008 Σύμβαση μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Προέδρου της ΕΤ.ΑΝ.ΑΛ. ΑΕ, ανατέθηκε στην ΕΤ.ΑΝ.ΑΛ. ΑΕ, ενώ το ΥΠΑΑΤ διατήρησε την εποπτεία και τον έλεγχο του φορέα.

Με την υπ’ αριθμ. 1800/07.11.2011 Κοινή Υπουργική Απόφαση η ΕΤ.ΑΝ.ΑΛ. ΑΕ συγχωνεύτηκε δι’ απορροφήσεως από τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς ΑΕ. Η εν λόγω συγχώνευση επικυρώθηκε με το άρθρο 237 του νόμου 4072/2012, σύμφωνα με το οποίο «η υπογραφείσα Σύμβαση μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ εξακολουθεί να ισχύει και να δεσμεύει τον ΟΚΑΑ ΑΕ».

Από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο της εποπτείας, διαπιστώθηκε ότι ο ΟΚΑΑ ΑΕ δεν τηρούσε τις υποχρεώσεις του ως προς τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης των ιχθυοσκαλών όπως αυτές απορρέουν από την από 18.04.2008 Σύμβαση.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι ο ΟΚΑΑ ΑΕ δεν τηρούσε τις υποχρεώσεις του σχετικά με:

i. Τη διαδικασία εκμετάλλευσης των χώρων της ιχθυόσκαλας, όπου προχώρησε σε εκμίσθωση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι πλειοδοτική διαδικασία.

ii. Την υποβολή κάθε μήνα της κίνησης των γενικών λογαριασμών των ιχθυοσκαλών για ενημέρωση στο ΥΠΑΑΤ.

iii. Την τήρηση του λογαριασμού των ιχθυοσκαλών υπό την μορφή έντοκου αλληλόχρεου λογαριασμού.

iv. Την υποβολή προς έγκριση, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του προϋπολογισμού των ιχθυοσκαλών και την τήρηση των εσόδων τους σε υπολογαριασμό και όχι τη συμπερίληψη του στον προϋπολογισμό του ΟΚΑΑ ΑΕ και την υποβολή προς έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών.

v. Τη χρήση πόρων του προϋπολογισμού των ιχθυοσκαλών σε δαπάνες που δεν αφορούν τις ιχθυόσκαλες με αποτέλεσμα την εξισορρόπηση του αρνητικού αποτελέσματος χρήσης του προϋπολογισμού του ΟΚΑΑ ΑΕ με το θετικό αποτέλεσμα χρήσης του προϋπολογισμού των ιχθυοσκαλών.

Το Δ.Σ του ΟΚΑΑ ΑΕ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 1/1/02.01.2014 Απόφαση με την οποία ενέκρινε τη λύση των εταιρειών Ιχθυόσκαλες Δημοσίου Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας, Χίου, Πάτρας, Μεσολογγίου, Πρέβεζας, Χανίων, Καλύμνου και τη θέση τους σε εκκαθάριση, προκειμένου να διαγραφούν από το μητρώο των αντίστοιχων ΔΟΥ και των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Στη συνέχεια εκδόθηκε το ΦΕΚ με αριθμό 725 ΑΕ-ΕΠΕ /27.01.2014 «Λύση και θέση σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης των στερουμένων νομικής προσωπικότητας φορολογικών οντοτήτων Ιχθυόσκαλες Δημοσίου» όπου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΑ ΑΕ δημοσίευσε την απόφασή του για εκκαθάριση και εν τέλη διαγραφή από το μητρώο των αντίστοιχων ΔΟΥ και των Ασφαλιστικών Οργανισμών των Ιχθυοσκαλών Δημοσίου.

Επειδή:

-Με τις ιχθυόσκαλες το Δημόσιο επιδιώκει την παροχή κάθε διευκόλυνσης στην αλιευτική κίνηση για την επίτευξη υγιούς και ορθολογικής λειτουργίας του ιχθυεμπόριου, τη μείωση του κόστους αλιευτικής παραγωγής, τη διασφάλιση του ελέγχου της υγιεινής κατάστασης των αλιευμάτων και της τήρησης ακριβών στατιστικών στοιχείων της αλιευτικής παραγωγής.

-Είναι υποχρεωτική η διακίνηση των αλιευμάτων μέσα από τις ιχθυόσκαλες στις περιοχές όπου λειτουργούν αυτές.

-Η διοίκηση και η διαχείριση των ιχθυοσκαλών του δημοσίου γίνεται σύμφωνα με τα Διατάγματα που έχουν εκδοθεί και την από 18.04.2008 Σύμβαση, τα οποία ισχύουν και δεσμεύουν τον ΟΚΑΑ ΑΕ.

-Το ΥΠΑΑΤ έχει την εποπτεία του Φορέα που έχει αναλάβει τη διοίκηση και διαχείριση των ιχθυοσκαλών του δημοσίου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αν ο ΟΚΑΑ ΑΕ τηρεί τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές προκύπτουν από την από 18.04.2008 Σύμβαση, για τη διοίκηση και διαχείριση των ιχθυοσκαλών του δημοσίου;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός προκειμένου να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικής κοινωνίας;

3. Ποια είναι η σκοπιμότητα της εκκαθάρισης και διαγραφής από τα μητρώα των ΔΟΥ των ιχθυοσκαλών;

4. Αν προτίθεται να ακυρώσει την εκκαθάριση των ιχθυοσκαλών ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία τους;

5. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος και οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τις δημόσιες ιχθυόσκαλες;

Ταυτόχρονα, παρακαλούμε όπως μας κατατεθούν τα πορίσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στον ΟΚΑΑ ΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.