Ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, θα διανείμει σε ενδιαφερόμενους δημότες, 46 συσκευές μέτρησης συγκέντρωσης (δοσίμετρα) Ραδονίου σε κατοικίες εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Το Ραδόνιο είναι ένα φυσικό, άχρωμο, άοσμο, άγευστο και αδρανές ραδιενεργό αέριο, το οποίο προέρχεται από τη διάσπαση του Ραδίου, θυγατρικού στοιχείου του Ουρανίου. Λόγω της παρουσίας του στο έδαφος, στα πετρώματα και στο νερό, καθώς και στα προερχόμενα από αυτά οικοδομικά υλικά, το Ραδόνιο βρίσκεται σε όλα τα κτίρια. Η παρουσία του σε υψηλή συγκέντρωση, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Από τις μετρήσεις που θα γίνουν, θα προκύψουν ακριβή αποτελέσματα για τη συγκέντρωση Ραδονίου σε εσωτερικούς χώρους, μέσω μιας πολύ απλής διαδικασίας: Οι μετρήσεις θα γίνουν με απλή τοποθέτηση των παθητικών δεκτών (σε μέγεθος σπιρτόκουτου, χωρίς μπαταρίες/τροφοδοσία, ή οποιαδήποτε εκπομπή ακτινοβολιών/ ραδιοκυμάτων) στις κατοικίες (ισόγειες, ή 1ου ορόφου) των συμμετεχόντων δημοτών, για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Μετά το πέρας των έξι μηνών, οι δέκτες, μαζί με συμπληρωμένα σχετικά ερωτηματολόγια, θα επιστραφούν από τους συμμετέχοντες δημότες στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Ο Δήμος Καβάλας θα αποστείλει όλους τους δέκτες στην Ε.Ε.Α.Ε., η οποία κατόπιν ανάλυσής τους θα στείλει απευθείας και προσωπικά σε κάθε δημότη, τα αποτελέσματα της μέτρησης που τον αφορά.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Περιβάλλοντος στο τηλέφωνο 2510839645, για πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία μέτρησης στο χώρο τους και εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη μέτρηση. Τα δοσίμετρα θα διανεμηθούν, χωρίς οποιαδήποτε χρέωση, με βάση την επιθυμητή από το Δήμο Καβάλας κατανομή εντός των διοικητικών του ορίων, έως ότου να συμπληρωθεί η λίστα των 46 συμμετεχόντων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.