Ο σύλλογος λογιστών-φοροτεχνικών Νομού Καβάλας, ως μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε), συντάσσεται με την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας για νέα αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή, την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020, ως εκδήλωση ψηφιακής-ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας. Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Στη συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αποχής στις 18 Ιουνίου 2020, αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο να συνεχιστεί ο αγώνας με παρόμοιες κινητοποιήσεις-δράσεις, ανάλογα με την εξέλιξη και ανταπόκριση στα δίκαια αιτήματά μας.

Με βάση την επιτυχημένη αποχή στις 18 Ιουνίου 2020, επαναλαμβάνουμε προς τα συναρμόδια Υπουργεία, ακόμα μια φορά, τα δίκαια αιτήματα μας, που αφορούν στον κλάδο και τα οποία θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε, μέχρι να κατανοηθεί η αναγκαιότητα τους και να γίνουν πράξη:

-Νομοθετική διάταξη που να προβλέπει ως «ανωτέρα βία» γεγονότα ασθένειας, ή εγκυμοσύνης, αλλά και απευκταίες περιπτώσεις θανάτου λογιστών-φοροτεχνικών.

-Από μηδενική βάση το όριο της διάταξης του άρθρου 38 του ν.2873/2000 (50.000,00 ευρώ όπως ισχύει με την απόφαση Α.1123/2019) υποχρεωτικής υπογραφής δηλώσεων, βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων, για να ταυτίζεται με τη νεότερη διάταξη (που κατισχύει) της παρ. 4, του άρθρου 5, του ν.4308/2015 (ΕΛΠ), που προβλέπει υπογραφή όλων των οικονομικών καταστάσεων και δηλώσεων από μηδενική βάση.

Κανένα πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής (διορθωτικής) δήλωσης (με ανάλογη εφαρμογή της διάταξης του Φ.Π.Α. και παρακρατούμενων φόρων) στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και γενικά όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων τελών και φόρων, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

-Ειδικά για το διάστημα του COVID-19, όλα τα πρόστιμα και για όλες τις δηλωτικές υποχρεώσεις (ασφαλιστικές και φορολογικές), να έχουν ενδεικτικό ποσό 1 ευρώ για λόγους ανωτέρας βίας (εφαρμογή της σχετικής διάταξης του αρ. 61 του ΚΦΔ-ν.4174/2013).

Διευθέτηση του χρόνου τιμολόγησης υπηρεσιών από τους λογιστές-φοροτεχνικούς. Να γίνεται στο πλαίσιο ετήσιας περιόδου, γιατί αποτελούν συνεχιζόμενες υπηρεσίες που ολοκληρώνονται στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου.

-Καθιέρωση ενδεικτικού ελάχιστου κόστους για όλες τις εργασίες του λογιστή-φοροτεχνικού.

Θεσμοθέτηση ειδικής συμβουλευτικής «ομάδας παρατηρητηρίου» από την αγορά, με συμμετοχή σε αυτή, πρωτίστως, λογιστών-φοροτεχνικών ελευθέρων επαγγελματιών από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Δυνατότητα υποβολής ορθών επαναλήψεων αιτήσεων στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», για όλες τις περιπτώσεις αποζημιώσεων. Να εμφανιστούν οι σωστές ημερομηνίες αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων.

Άμεση παράταση των ΑΠΔ Μαΐου και δώρου Πάσχα έως και τις 20 Ιουλίου 2020.

Συντονισμός του χρόνου λειτουργίας των «πλατφορμών» από τα διάφορα Υπουργεία, ώστε να μη συμπίπτουν με τις πολλαπλές παράλληλες δηλωτικές υποχρεώσεις των λογιστικών γραφείων.

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. εμμένει στη θέση της, ώστε η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων να είναι ανάλογη με το κρίσιμο τρίμηνο της υγειονομικής κρίσης. Σε καμία περίπτωση δεν αρκεί ο χρόνος που δόθηκε έως και τις 29/7/2020, σε συνδυασμό με το σύνολο των έκτακτων δηλωτικών υποχρεώσεων του COVID-19 που εκκρεμούν ήδη, ή τις νέες που προβλέπονται στο άμεσο διάστημα.

-Οι χαρακτηρισμοί εξόδων του MyData που ορίζει η απόφαση Α.1138/2020, να μεταφερθούν το 2021 και σε κάθε περίπτωση, να μην υποβληθούν ΜΥΦ για το 2020.

-Υλοποίηση της υπόσχεσης του πρωθυπουργού για 800 ευρώ τον μήνα Μάιο για τους επιστήμονες.

Δυστυχώς έως σήμερα, δεν είδαμε καμία ανταπόκριση για υλοποίηση των παραπάνω θεμάτων. Αντίθετα, το μόνο που είδαμε, ήταν η συνεχιζόμενη και καθημερινή δυσλειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων και των εν γένει εφαρμογών (πλατφορμών), δυσχεραίνοντας, έτσι, την έως τώρα βεβαρυμμένη εργασία μας. Ενδεικτικό γεγονός είναι, ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία ακόμα εγκύκλιο για το δώρο Πάσχα, διευκρινιστική «της διευκρινιστικής», που όχι μόνο δεν ξεκαθάρισε το τοπίο, αλλά πρόσθεσε «γρίφους και παγίδες». Καθίσταται καταφανής, πλέον, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.