Η εφαρμογή στην πράξη του νέου νόμου για τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 προκαλεί έντονο προβληματισμό στους αιρετούς. «Θα κολυμπήσουμε σε αχαρτογράφητα νερά», σχολίασε δημοτική σύμβουλος του Δήμου Καβάλας, θέλοντας να επισημάνει την έλλειψη εμπειρίας στην κατάσταση που επιβάλλει ο «Κλεισθένης».

Υπάρχει, όμως, ένα απτό παράδειγμα, το οποίο προσομοιάζει στο νέο μοντέλο διοίκησης των Δήμων και είναι ο «Διάλογος». Δηλαδή, η προσομοίωση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων. «Εδώ και τρία χρόνια στο «Διάλογο» εφαρμόζουμε το μοντέλο συνεργασίας που προβλέπει ο «Κλεισθένης». Τολμώ να πω, ότι εμείς εφηύραμε τον «Κλεισθένη»!», είπε ο Σπύρος Κατσικαρώνης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του «Διαλόγου» και πρόσθεσε ότι οι νέοι και οι νέες, είναι έτοιμοι να βγούνε μπροστά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα των Δήμων.

Η προσομοίωση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας άρχισε με δειλά βήματα και κάθε έτος εξελίσσεται σε σημαντικό θεσμό για τη νεολαία και τη συμμετοχή στα κοινά. «Είναι ένα επιστημονικό συνέδριο, που αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό», σημείωσε ο Σπ. Κατσικαρώνης, τον οποίο συμπλήρωσαν οι συνεργάτες του: Αριάδνη Χαρπαντίδου, Παναγιώτης Χατζηιωάννου και Κώστας Καζανίδης.

Στις εργασίες του φετινού «Διαλόγου», από τις 11 έως και τις 14 Ιουλίου 2019, θα συμμετέχουν γύρω στα ογδόντα άτομα, φοιτητές, μαθητές λυκείου και προσκεκλημένοι επιστήμονες. Στην πλειοψηφία τους από την Καβάλα και σε ποσοστό 60% εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου! «Το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι: «Ενεργοί νέοι, βιώσιμες πόλεις», ανέφερε η Αρ. Χαρπαντίδου, ενώ ο «δήμαρχος», Π. Χατζηιωάννου, πρόσθεσε ότι η θεματολογία εμπλουτίζεται κάθε έτος με θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, όπως ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα, η εξωστρέφεια, η ανάπτυξη, η βιωσιμότητα.

«Είναι μεγάλη χαρά, η νέοι άνθρωποι να ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και να συμμετέχουν στα κοινά. Από την εμπειρία μου, αφού παρακολούθησα τη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής πέρσι, μπορώ να πω ότι η διοργάνωση είναι εξαιρετική. Οι νέοι είναι υποδειγματικοί στον τρόπο που συνεργάζονται», επιβεβαίωσε η πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. Οι συνεδριάσεις και οι παράλληλες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο Δημαρχείο (αίθουσα δημοτικού συμβουλίου), στο Διοικητήριο (αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης»), στη δημοτική βιβλιοθήκη και στο ξενοδοχείο «Ιμαρέτ» και είναι ανοικτές στο κοινό. Η επίσημη έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019 στις 7:30 το απόγευμα στη δημοτική βιβλιοθήκη.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.