ΔΗ.Κ.Ε. Θάσου: Παρατείνεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2021, η υποβολή συμμετοχών στον «συνεργατικό» διαγωνισμό κειμένου

0

Η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Θάσου (ΔΗ.ΚΕ.Θ.), στο πλαίσιο των χειμερινών δράσεων, προκηρύσσει «συνεργατικό» διαγωνισμό κειμένου, για παιδιά και νέους, με τίτλο: «Ιστορίες του τόπου μου: Στ’xιά (στοιχειά) και στοίχινις», με θέμα τη συγγραφή Θασίτικων ιστοριών και θρύλων, στο γλωσσικό ιδίωμα του νησιού. Η υποβολή δηλώσεων συμμετοχής παρατείνεται έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η ιδιαίτερη ντοπιολαλιά του νησιού έχει αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και καταγραφής (Δ. Τομπαΐδης: «Το γλωσσικό ιδίωμα της Θάσου») και συγκεντρώνει διαχρονικά το ενδιαφέρον ερευνητών και λαογράφων. Οι συμμετέχοντες θα κάνουν σχετική έρευνα και θα αποτυπώσουν τις ιστορίες τους ηλεκτρονικά (έως 400 λέξεις), όπως θα τις αφηγηθούν οι μεγαλύτεροι (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, κ.λπ.).

Στόχος της διοργάνωσης είναι, η ανάδειξη της ντοπιολαλιάς του νησιού, που έχει ιδιαίτερη αξία ως στοιχείο πολιτιστικού και λογοτεχνικού πλούτου (Μ. Τριανταφυλλίδης). Η επίτευξη του στόχου επιδιώκεται με την ενεργό συμμετοχή παιδιών και νέων, για τη δημιουργία ενός συλλογικού έργου, που θα προκύψει από τη συνεργασία των συμμετεχόντων τόσο στην έρευνα τους για τοπικές ιστορίες και θρύλους, όσο και για την παραγωγή ενός συλλογικού έργου που θα φορά τη διάσωση πολύτιμου πολιτισμικού υλικού.

Η διοργάνωση υλοποιείται σε συνεργασία και με την επιμέλεια του δημοσιογράφου, Σωτήρη Γερακούδη και την υποστήριξη του εκπαιδευτικού, Κωνσταντίνου Βλαστάρη. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι στην ουσία θα συνεργαστούν για την υλοποίηση ενός κοινού στόχου, θα επιβραβευθούν και όλες οι ιστορίες τους θα εκδοθούν σε μία συλλογική επίτομη έκδοση. Αντίπαλος, ουσιαστικά, των διαγωνιζομένων θα είναι ο χρόνος, όχι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και τελικοί κριτές, οι αναγνώστες. Οι όροι συμμετοχής είναι οι ακόλουθοι:

1) Μπορούν να συμμετέχουν Θάσιοι μαθητές όλων των βαθμίδων (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο).

2) Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό μπορούν να είναι μαθητές και άλλων σχολείων εκτός Θάσου.

3) Θάσιοι μαθητές είναι, σύμφωνα με την προκήρυξη, όσοι έχουν γονείς Θασίτες (έστω και τον ένα εκ των δύο).

4) Οι διαγωνιζόμενοι υπογράφουν την εργασία τους με το ονοματεπώνυμό τους, το όνομα πατρός και μητρός και το τηλέφωνο τους.

5) Η δυσκολία, ή τυχόν αδυναμία της σωστής διατύπωσης στη Θασίτικη ντοπιολαλιά, δεν αποτελεί μειονέκτημα για το περιεχόμενο του γράφοντος.

6) Τα κείμενα όσων θα συμμετέχουν, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 400 λέξεις.

7) Tα κείμενα πρέπει να είναι γραμμένα σε μορφή word.

8) Η αποστολή των κειμένων θα γίνεται στα  e-mail: politismosthassos@yahoo.com και thasiong@otenet.gr.

Πληροφορίες: Σωτήρης Γερακούδης (τηλ. 6977946257), Στέλλα Φουρναράκη (τηλ. 6932412039).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.