Η «Δημοτική Θασιακή Κίνηση», με υποψήφιο δήμαρχο τον Δημήτρη Θεοδωρίδη, απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Πρέπει να παρθούν μέτρα για τα λατομεία μαρμάρου στη Θάσο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Έτσι λέει ο σοφός λαός μας. Το ίδιο λέμε κι εμείς, οι ενεργοί πολίτες της Θάσου, για τον δήμαρχο του νησιού μας, που μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια ασπάζεται τις θέσεις μας σχετικά με το σοβαρό θέμα των λατομείων μαρμάρου στο νησί μας. Πριν δύο χρόνια, περίπου, δίναμε αγώνα για να μην περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, κατά την α΄ φάση, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που καθόριζε όλο τον ορεινό όγκο του νησιού ως εν δυνάμει λατομική ζώνη. Εδώ και αρκετά χρόνια βλέποντας την ασυδοσία που επικρατεί στο νησί στο ζήτημα της εξόρυξης μαρμάρου, έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα ως ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας: ΟΧΙ ΝΕΑ ΑΔΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ, εφόσον όλα αυτά τα χρόνια οι ιδιοκτήτες των λατομείων, δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους και δεν προβαίνουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται στις άδειες και στις περιβαλλοντικές μελέτες.

Το γεγονός ότι, ως ιδιοκτήτες των λατομείων δίνουν δουλειά σε συντοπίτες και κάποια έσοδα στον Δήμο, αυτό δεν τους νομιμοποιεί να μη σέβονται το περιβάλλον με τη σπουδαία ιστορία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στην μακραίωνη ιστορία της Θάσου, στους κατοίκους και στις γενιές που στο μέλλον θα την κατοικήσουν και δεν έχουν το δικαίωμα, εξαιτίας της δικής τους οικονομικής δραστηριότητας, να καταστρέφεται η φυσική ομορφιά της Θάσου, για να στολίζεται η Μέκκα, η Βαρκελώνη και η Σαγκάη.

Με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου, κου Χατζηεμμανουήλ, για το πολύ σοβαρό θέμα των λατομείων μαρμάρου (εφημερίδα Καβάλα 9-2-2019), ως «Δημοτική Θασιακή Κίνηση», τοποθετούμαστε: Ο Δήμος του νησιού μας, πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση επιτροπής λατομικού παρατηρητηρίου, με τη συμμετοχή του Δήμου, επιστημόνων και φορέων, που θα έχει ως έργο τον αυστηρό έλεγχο των λατομικών επιχειρήσεων μαρμάρου όσον αφορά: α) την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως προβλέπουν οι άδειες και οι περιβαλλοντικές μελέτες στον κανονισμό λειτουργίας των λατομείων, β) την υποχρέωση της εφαρμογής της υπόγειας εξόρυξης, όπως προβλέπεται στο νέο νόμο και γ) τον επαναπροσδιορισμό των εσόδων του Δήμου από τις λατομικές επιχειρήσεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.