Δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στη θέση «Ντικιλί Τας»

0

Οι ανασκαφικές εργασίες στη θέση «Ντικιλί Τας», όπου ανακαλύφθηκαν τα ερείπια προϊστορικού οικισμού, συνεχίζονται. Ο νέος κύκλος ερευνών άρχισε το 2008, ενώ στην περιοχή διεξάγεται συστηματική ανασκαφή, σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, από το 1961.

Το «Ντικιλί Τας», όπως ανέφερε παλιότερα η αρχαιολόγος, Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, είναι μία από τις καλύτερα τεκμηριωμένες θέσεις των Βαλκανίων για τις περιόδους από την αρχαιότερη νεολιθική (γύρω στο 6.400-6.200 π.Χ.) έως την ύστερη εποχή του Χαλκού (12ος αιώνας π.Χ.). Τα οικιστικά κατάλοιπα είναι άφθονα και η κατάσταση διατήρησής τους σπάνια.

Ο Δήμος Καβάλας, θέλοντας να αναδείξει το ανασκαφικό έργο και, συγχρόνως, να δημιουργήσει έναν ακόμα «πόλο» έλξης επισκεπτών στην περιοχή των Κρηνίδων (ο προϊστορικός οικισμός βρίσκεται δύο χιλιόμετρα, περίπου, ανατολικά από την αρχαία πόλη των Φιλίππων), αποφάσισε να εντάξει στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, την προσπάθεια δημιουργίας ενός αρχαιολογικού πάρκου.

Να σημειώσουμε, ακόμα, ότι στο «Ντικιλί Τας» βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από απανθρακωμένες ρώγες πατημένων σταφυλιών, εύρημα που δείχνει ότι φρέσκα σταφύλια είχαν πατηθεί για την παραγωγή οίνου πιθανόν. Αυτό το εύρημα, είναι, ίσως, η πιο παλιά ένδειξη οινοποίησης στην Ευρώπη.

Επίσης, βρέθηκαν και άλλα είδη φυτών, όπως το ρόβι, το μονόκοκκο σιτάρι και το λινάρι. Από τα είδη των σπόρων και τις ποσότητες που εντοπίστηκαν, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η καταστροφή του οικήματος που βρέθηκαν συνέβη το φθινόπωρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.