Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Καβάλας και η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση «Δημωφέλεια», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας, διοργανώνουν το «Πανεπιστήμιο παιδιών». Το «Πανεπιστήμιο παιδιών» είναι μία σειρά καινοτόμων εκλαϊκευμένων παρουσιάσεων και εργαστηρίων για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από εισηγητές πανεπιστημιακού επίπεδου σε διάφορες θεματικές της επιστήμης και της τέχνης, για την απόκτηση γνώσεων, την ανάδειξη ιδιαίτερων δεξιοτήτων των μαθητών και την ενίσχυση της φιλομάθειας.

Το «Πανεπιστήμιο παιδιών» περιλαμβάνει ένα κύκλο επιστημονικών παρουσιάσεων και εργαστηρίων, κατάλληλα προσαρμοσμένων στο ηλικιακό επίπεδο των συμμετεχόντων, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η επιστημονική διάστασή τους. Βάσει της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης του Gardner, η ανακάλυψη της κλίσης του παιδιού και η ενασχόληση πάνω σε αυτό, συμβάλλει θετικά στην πνευματική και ψυχική του ανάπτυξη.

Ο προγραμματισμός παρουσίασης των θεματικών ενοτήτων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε σημεία πολιτισμού και εκπαίδευσης, από τις 20 Απριλίου έως και τις 18 Ιουνίου 2016, είναι ο εξής:

  • Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, «Μαθη…μαγικά». Τοποθεσία: Δημοτική καπναποθήκη, ώρα 18:00-19:30. Εισηγητές: Aστέριος Παντοκράτορας, Σίσυ Κωστέρογλου, μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 40 άτομα. Απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού σχολείου.
  • Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, «Η πόλη του καπνού: Ανακαλύπτουμε το χθες και σχεδιάζουμε το αύριο». Τοποθεσία: Πλατεία Καπνεργάτη-Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας, ώρα 17:30-19:30. Εισηγητές: Ανατολή Κωταΐδου, Εύη Καραούστα. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 40 άτομα. Απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού σχολείου.
  • Σάββατο 21 Μαΐου 2016, «Τα παιχνίδια στο μουσείο κάνουν μικρούς και μεγάλους», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 7 έως 12 ετών. Τοποθεσία: Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας, ώρα 12:00-14:00. Εισηγητές: Ανατολή Κωταΐδου, Εύη Καραούστα. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 40 άτομα.
  • Σάββατο 18 Ιουνίου 2016. Τοποθεσία: Φρούριο, ώρα 20:30-23:30, «Τα παιδιά μετρούν τα αστέρια». Εργαστήριο αστροφυσικής. Εισηγητές: Μιχάλης Δογραμματζής. Εργαστήρια (κατασκευή τηλεσκοπίου A΄ έως Γ΄ δημοτικού σχολείου + αστρολάβου Δ΄ έως ΣΤ΄ δημοτικού σχολείου): Ανατολή Κωταΐδου και Εύη Καραούστα, Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 100 άτομα. Απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων Α΄ έως και ΣΤ΄ δημοτικού σχολείου.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η πολύ επιτυχημένη προβολή από την εταιρία προβολών του πλανηταρίου Θεσσαλονίκης, σε μία γεμάτη από παιδιά αίθουσα στο ισόγειο του πολιτιστικού κέντρου «Πυθαγόρας». Συγκεκριμένα:

  • Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, «Ταξίδι στο σύμπαν». Στο θόλο ενός πλανηταρίου STARLAB έγιναν επτά προβολές με δύο θέματα. Τα θέματα προβολής ήταν: α) Η ελληνική μυθολογία των αστερισμών (για τους μαθητές έως Γ΄ τάξη δημοτικού σχολείου) και β) Το αστρικό πεδίο και το πλανητικό σύστημα (για τους μεγαλύτερους). Τοποθεσία: πολιτιστικό κέντρο «Πυθαγόρας», ώρα 9:30-14:00. Εισηγητής: Έλλη Πανταζή. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 210 άτομα. Απευθύνονταν σε μαθητές των τάξεων Α΄ έως και ΣΤ΄ δημοτικού σχολείου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνση Πολιτισμού της «Δημωφέλεια», στα τηλέφωνα: 2510240983, 2510240973.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.