Οι ανακοινώσεις που καταγγέλλουν και καταδικάζουν την απομάκρυνση εργαζομένων από τα Πετρέλαια Καβάλας πληθαίνουν. Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η έκρυθμη, εδώ και καιρό, κατάσταση στην επιχείρηση των Πετρελαίων, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μονομερείς ενέργειες, όπως η σημερινή απρόσμενη και απροειδοποίητη απόλυση 24 εργαζομένων της επιχείρησης. Πρόκειται για μία απόφαση, που οδηγεί στην ανεργία και στην φτωχοποίηση δεκάδες Καβαλιώτες και οξύνει το ήδη τεταμένο κλίμα, πολλώ δε μάλλον όταν αποδίδονται στους εργαζόμενους αδικήματα που ακόμα διερευνώνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας.

Η Καβάλα θέλει και χρειάζεται την αδιάκοπη λειτουργία των Πετρελαίων στην Νέα Καρβάλη και υπήρξε, στο σύνολό της ως κοινωνία, αρωγός σε κάθε δίκαιο αίτημα της εργοδότριας εταιρείας, από την στιγμή που προσφέρει θέσεις εργασίας και αποτελεί οικονομικό πνεύμονα για την περιοχή μας. Πλην, όμως, η εργοδότρια εταιρεία οφείλει να γνωρίζει ότι έχει και υποχρεώσεις απέναντι στην τοπική κοινωνία. Η ελληνική Πολιτεία δεν παραχώρησε, εν λευκώ, με απευθείας ανάθεση το δικαίωμα εκμετάλλευσης του «Πρίνου».

Σε κάθε περίπτωση, οι εργασιακές σχέσεις, αλλά και οι διατυπώσεις για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, πρέπει να γίνονται σεβαστές. Κάνουμε, για άλλη μια φορά, έκκληση για διάλογο. Καλούμε με αγωνία και τις δύο πλευρές, να εξαντλήσουν κάθε μέσο διαλόγου και συζήτησης και δεσμευόμαστε να αναλάβουμε άμεσα σχετική πρωτοβουλία. Δεν έχουμε περιθώριο για άλλες απολύσεις και για αύξηση της ανεργίας. Καλούμε την εργοδότρια εταιρεία σε ένδειξη καλής θέλησης, να ανακαλέσει όλες τις απολύσεις».

Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Με μία προκλητική ανακοίνωση, η Energean ανακοίνωσε σήμερα την απόλυση 24 εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, ανάμεσά τους όλο το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου. Κλιμακώνει την επίθεση που ξεδίπλωσε όλο το προηγούμενο διάστημα και την προσπάθεια τρομοκράτησης και διαίρεσης των εργαζομένων. Με τα προσχήματα που επικαλείται, επιχειρεί να καλύψει το κύριο: τα σχέδια και οι στόχοι της κερδοφορίας της απαιτούνε στρωμένο έδαφος, με απολύσεις, με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, με εντατικοποίηση, με υπονόμευση των συνθηκών υγιεινής, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος. Απαιτούνε εργαζόμενους στοιχισμένους στους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ανοργάνωτους, με ανύπαρκτα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Σ’ αυτή την επίθεση ενισχύεται από τα κόμματα της σημερινής, της χτεσινής, ή της προχτεσινής κυβέρνησης, που στηρίζουν αυτή την ανάπτυξη, που νομοθετούν αντεργατικά εκτρώματα, που δίνουν εγγυήσεις για δάνεια εκατομμυρίων, που διαλαλούνε τον «μονόδρομο» της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που θέτουν τις δυνάμεις καταστολής στην υπηρεσία των μεγαλοεργοδοτικών συμφερόντων. Σ’ αυτά, είναι όλοι τους μαζί απέναντι στους εργάτες. Με αυτά στο «κρατούμενο», ξεκινάνε οι «διαφορές» τους και τα κροκοδείλια δάκρυα. Οι εργατοϋπάλληλοι της Καβάλας, οι μικροί επαγγελματίες, ο λαός της πόλης, το προηγούμενο διάστημα, στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων στα Πετρέλαια και στα δίκαια αιτήματά τους. Αυτή η στήριξη, αυτή η αλληλεγγύη σήμερα, πρέπει να ισχυροποιηθεί. Να μην περάσουν οι απολύσεις στα Πετρέλαια!».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.