• Είναι πανθομολογούμενο, ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που υλοποιούν οι Δήμοι, προσφέρει πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο και πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δήλωσε, την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Νίκος Παναγιωτόπουλος, όταν ρωτήθηκε, από τον «Κ.Τ.», για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στο πρόγραμμα και τον δικαστικό αγώνα που κάνουν, προκειμένου οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
  • Κατά την άποψη αρκετών και τη δική μας, δεν είναι δυνατό σε ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα να εργάζονται συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν αποκτήσει μία ιδιαίτερη σχέση, κάτι περισσότερο από ανθρώπινη, με τους ωφελούμενους του προγράμματος. Επομένως, η αντικατάσταση τους, όταν λήξει η σύμβαση, μπορεί να επιφέρει αρνητική εξέλιξη στη σχέση με τον αντικαταστάτη.
  • Από την άλλη πλευρά, το εργασιακό καθεστώς των συμβάσεων που ανανεώνονται συνεχώς, είναι εύλογο να δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζομένους. Διότι, το εργασιακό τους μέλλον εξαρτάται από μία πολιτική απόφαση! Δεν αποκλείεται μία κυβέρνηση να αποφασίσει τη διακοπή του προγράμματος, ή να βάλει όριο στις συνεχόμενες ανανεώσεις των συμβάσεων των εργαζομένων.
  • Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε, μάλιστα, ότι αν γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, θα αξιολογηθούν όλες οι προνοιακές δομές! Πρόσθεσε, όμως, ότι κανένας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα με την αξιολόγηση. Από την απάντηση που έδωσε στο ερώτημα του «Κ.Τ.», βγάζουμε το συμπέρασμα ότι, η Νέα Δημοκρατία δεν σκέφτεται να αλλάξει το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με το επιχείρημα πως αν μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι Δήμοι θα αναγκαστούν να πληρώνουν τους μισθούς, ενώ τα οικονομικά τους είναι πολύ στενά.
  • Γιατί οι κυβερνήσεις καταφέρνουν να δημιουργούν πρωτογενή πλεονάσματα και αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τους Δήμους, ώστε να έχουν μόνιμο προσωπικό σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, όπως η κοινωνική πρόνοια και η καθαριότητα;
  • Η Νέα Δημοκρατία, είπε ακόμα ο Ν. παναγιωτόπουλος, είχε προτείνει τη λύση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι να ιδρύσουν τέτοιους συνεταιρισμούς και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Δήμους στην κοινωνική πρόνοια και σε άλλους τομείς. Η κοινωφελής εργασία, ωστόσο, δεν είναι σταθερή εργασία.
  • Είναι προφανές, ότι και η Νέα Δημοκρατία βολεύεται με τη συνέχιση του καθεστώτος ομηρίας των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για να μπορεί να ανανεώνει τη δίκη της «σύμβαση» με την εξουσία! Για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, λοιπόν, δήλωσε ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα συνεχιστεί, αλλά θα γίνει παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων όπου είναι εφικτό!
  • Αν έλεγε πως θα ψηφίσει νόμο, για την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, μπορεί να κέρδιζε τις προσεχείς εκλογές, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα το επαναλάβει στις επόμενες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.