-Κάθε φορά που διασχίζουμε, ή επισκεπτόμαστε, το πάρκο Φαλήρου αισθανόμαστε μία βαθιά απογοήτευση. Λυπούμαστε, αλλά δεν πρόκειται για πάρκο, το μεγαλύτερο μάλιστα εντός του αστικού ιστού, αλλά για «νεκροταφείο»! Οι εγκαταστάσεις θυμίζουν την δεκαετία του 1970, όταν κατασκευάστηκε, τα δέντρα είναι λιγοστά και τα παρτέρια απεριποίητα. Μόνο οι δύο παιδικές χαρές, είναι οι βασικές παρεμβάσεις που έγιναν επί μία πεντηκονταετία! Μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική η παρατήρηση αυτή, αλλά είναι αληθινή.

-Το ανοιχτό γήπεδο, το οποίο φιλοξένησε επίσημα παιχνίδια καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης των τοπικών σωματείων, μέχρι να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το κλειστό γυμναστήριο στο αθλητικό κέντρο της Καλαμίτσας, βρίσκεται σε άσχημα κατάσταση. Υπάρχουν «σκασίματα» στο ασφάλτινο δάπεδο και φθορές στις τσιμεντένιες κερκίδες. Τα παλιά αποδυτήρια είναι κλειστά, ενώ τα δύο γήπεδα αντισφαίρισης «ξηλώθηκαν» και αντικαταστάθηκαν από ένα χώρο που αποδόθηκε στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκύλων! Αν και βρίσκεται σε ιδανική θέση, πάνω στο παραλιακό μέτωπο, είναι «απομονωμένο» από τον αστικό ιστό. Οι Καβαλιώτες προτιμούν για την αναψυχή τους το αθλητικό κέντρο στην Καλαμίτσα, το οποίο απέχει μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Ενώ θα έπρεπε, το πάρκο Φαλήρου να σφύζει από ζωή καθημερινά και σε όλη την διάρκεια του έτους. Όπως συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα αστικά πάρκα των πόλεων της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Είναι ανάγκη να σχεδιάσουμε και να αποκτήσουμε ένα τέτοιο πάρκο στην πόλη της Καβάλας.

-Στην Ελλάδα και στην Καβάλα ασχολούνται με το αστικό τοπίο και τους κοινόχρηστους χώρους λαμπρά αρχιτεκτονικά μυαλά. Οι δημοτικές Αρχές του Δήμου Καβάλας, δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την επανασχεδίαση και ριζική ανάπλαση του πάρκου Φαλήρου. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να γίνει μία συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας (Ο.Λ.Κ.), στον οποίο είναι πρόεδρος ο Γιώργος Φιλόσογλου, πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Καβάλας, για ένα έργο μεγαλύτερης κλίμακας, από αυτό της ανάπλασης του τμήματος της παραλίας από την οδό Αβέρωφ μέχρι την οδό Εθνικής Αντίστασης.

-Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης για το οργανωμένο αγκυροβόλιο σκαφών αναψυχής (μαρίνα) στον χώρο πίσω από τον υπήνεμο μόλο (τον μικρό κυματοθραύστη), μπορεί να γίνει μελέτη και για το υπόλοιπο τμήμα μέχρι τον κόμβο Φαλήρου, στην οποία θα περιλαμβάνεται το πάρκο. Το αγκυροβόλιο θα κατασκευαστεί με Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και το πάρκο θα αναπλαστεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ή το Ε.Σ.Π.Α. Η συνεργασία αυτή πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο, για να ετοιμαστούν οι απαραίτητες μελέτες, να υποβληθούν οι προτάσεις και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

-Έως τότε, είναι ανάγκη ο Δήμος Καβάλας να παρέμβει στο ανοιχτό γήπεδο καλαθοσφαίρισης, προκειμένου να αντικαταστήσει το επικίνδυνο δάπεδο, να εξωραΐσει την κερκίδα και να ανακαινίσει τα αποδυτήρια. Οι παραπάνω εργασίες θα γίνουν με χρήματα από το ταμείο του Δήμου και με αυτεπιστασία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.