-Ο γιατρός και για αρκετά έτη άνθρωπος της αυτοδιοίκησης (τοπικής και περιφερειακής), Βασίλης Τραϊφόρος, έγραψε ότι ο λαϊκισμός αποδυναμώνει, ή εξαφανίζει την δημοκρατία και εκκολάπτει το αυγό του φιδιού. «Ας μην μας εκπλήσσει, η άνοδος της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, ή της «Χρυσής Αυγής» στην Ελλάδα. Όλα από τον λαϊκισμό ξεκινούν», σημείωσε. Θα ρωτήσουμε τον έμπειρο πολιτικό Β. Τραϊφόρο, ποια μορφή λαϊκισμού ενδυνάμωσε την άκρα δεξιά στην Ευρώπη και έφερε την «Χρυσή Αυγή» στο πολιτικό προσκήνιο και, τελικά, στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Είναι ο λαϊκισμός των πολιτικών δυνάμεων του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου», ή ο λαϊκισμός των αποκαλούμενων ακροδεξιών κομμάτων και ομάδων;

-Κατά την άποψη μας, η αιτία που έφερε την άνοδο της αποκαλούμενης άκρας δεξιάς στην Ευρώπη (και την Ελλάδα), είναι ο χείριστος λαϊκισμός των κομμάτων που άσκησαν (και ασκούν) εξουσία και ο ακόμα χειρότερος λαϊκισμός των κομμάτων της μειοψηφίας, ή «αντιπολίτευσης» όπως λέγονται. Η Οργάνωση της «Χρυσής Αυγής» στην Ελλάδα «άνθισε» την περίοδο 2012-2019, δηλαδή την περίοδο των λεγόμενων μνημονίων, της βαθιάς οικονομικής ύφεσης και της σκληρής επιτήρησης της χώρας από τους εταίρους. Την πολιτική αυτή, την μνημονιακή, δεν την επέβαλαν ακροδεξιοί πολιτικοί και κόμματα της άκρας δεξιάς. Την «είσοδο» της Ελλάδας στα μνημόνια υπέγραψε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και τις επόμενες συμφωνίες υπέγραψαν: ο δεξιός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όταν «έληξε» η μνημονιακή περίοδος, «έδυσε το πολιτικό άστρο» της «Χρυσής Αυγής».

-Γιατί, όμως, έχει ευρεία απήχηση στα λαϊκά στρώματα η ρητορική της αποκαλούμενης άκρας δεξιάς και όχι, για παράδειγμα, η κομμουνιστική ιδεολογία, η οποία βασίζεται, επίσης, στην προστασία και την ενίσχυση των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων, έναντι των προνομιούχων (ελίτ); Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στην Ελλάδα κυριαρχούσαν τα συνθήματα: «έξω από την Ε.Ο.Κ. και το ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο», «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», «Εδώ και τώρα αλλαγή», τα οποία έδωσαν μία μεγάλη εκλογική νίκη στον Ανδρέα Παπανδρέου και το Πα.Σο.Κ. με ποσοστό 48% και 172 έδρες στο Κοινοβούλιο!

-Πριν από μερικές ημέρες, στην Γαλλία με την ισχυρή δημοκρατική παράδοση, η Μαρίν Λεπέν, εκπρόσωπος της «άκρας δεξιάς», ηττήθηκε από τον Εμμανουέλ Μακρόν, ωστόσο έλαβε στον β΄ γύρο το ποσοστό 41,5%. Όπως ο σοσιαλιστής Ανδρέας Παπανδρέου, πριν από 42 έτη, έτσι και η Μαρίν Λεπέν χρησιμοποίησαν στην προεκλογική εκστρατεία τους συνθήματα κατά της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.) τότε, Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα και του ΝΑΤΟ, ενώ η Μ. Λεπέν είχε «προμετωπίδα» το σύνθημα: «Η Γαλλία ανήκει στους Γάλλους». Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί ο Α. Παπανδρέου δεν θεωρήθηκε, την δεκαετία του 1980, λαϊκιστής και ακροδεξιός και γιατί η Μ. Λεπέν, το έτος 2022, δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας με τα ίδια συνθήματα που χρησιμοποίησε ο αείμνηστος σοσιαλιστής Α. Παπανδρέου, για να εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας.

-Και κάτι ακόμα, λαϊκισμός δεν είναι μόνο να «τάζει» ένας πολιτικός πράγματα, να «χαϊδεύει τα αυτιά» των ψηφοφόρων, να συκοφαντεί τους αντιπάλους και να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι. Λαϊκισμός είναι, ακόμα, τα λόγια να μην συμβαδίζουν με τις πράξεις. Ο Α. Παπανδρέου, προεκλογικά, καταφερόταν εναντίον της Ε.Ο.Κ. και του ΝΑΤΟ, αλλά όταν εκλέχτηκε πρωθυπουργός, δεν τόλμησε να αποσύρει την Ελλάδα ούτε από την οικονομική, ούτε από την στρατιωτική συμμαχία. Μάλλον, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που τον ψήφισαν, δεν ενδιαφέρονταν για την Ε.Ο.Κ. και το ΝΑΤΟ, αλλά τους (και τις) συνεπήρε ο «άνεμος της (πολιτικής) αλλαγής»!

-Συνοψίζοντας, δεν συμφωνούμε με τον φίλτατο Β. Τραϊφόρο ότι: «όλα από τον λαϊκισμό ξεκινούν». Θεωρούμε ότι, η πολιτική και κυρίως η κοινωνική ανωμαλία οφείλεται στο σοβαρό έλλειμμα δημοκρατικότητας. Η Ευρώπη και η Ελλάδα, δυστυχώς, έχουν τέτοιο έλλειμμα σήμερα και οι λαοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα φαύλο σύστημα, το οποίο υπηρετούν οι πολιτικές δυνάμεις του δήθεν «δημοκρατικού τόξου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.