Δεν είναι αρνητικός ο δήμαρχος στην μεταφορά της Υπηρεσίας ασύλου μεταναστών στην Καβάλα, αναζητεί νομική λύση για το πάρκινγκ «Ροδόπη»

0

Η προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρηματιών Ιδιοκτητών Στεγασμένων Σταθμών Αυτοκινήτων, για την παράνομη λειτουργία του υπαίθριου χώρου στάθμευσης «Ροδόπη», αιφνιδίασε την δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα τον δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος έχει επωμιστεί σχεδόν όλο το βάρος άσκησης της διοίκησης.

Αν και το 2019 δόθηκε παράταση στην εκμίσθωση του χώρου με την ίδια χρήση, η οποία ισχύει (άτυπα) επί μία τριακονταετία αδιάλειπτα, όπως ανέφερε ο Θ. Μουριάδης, τον περασμένο Αύγουστο κατατέθηκε αγωγή με αποτέλεσμα να σφραγιστεί ο σταθμός, ενώ υπάρχει κίνδυνος να γίνει το ίδιο και για τον υπαίθριο σταθμό «Λαζαριστών», τουλάχιστον, που βρίσκεται μεταξύ του Δημαρχείου και της δημοτικής βιβλιοθήκης.

Ο δήμαρχος Καβάλας, τον τελευταίο καιρό, δέχεται έντονη κριτική από τις παρατάξεις της «αντιπολίτευσης» περί αδράνειας, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να δοθεί παράταση στην λειτουργία του υπαίθριου σταθμού «Ροδόπη». Στην κριτική αυτή, ο Θ. Μουριάδης απάντησε την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, να κρατήσουν όλοι και όλες οι δημοτικοί σύμβουλοι χαμηλούς τόνους. «Ας ηρεμήσουμε, θα βρεθεί λύση», είπε και έκανε μία αναδρομή στη λειτουργία του σταθμού, από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως μετά την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσε ο μισθωτής κατά της εφαρμογής της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, για τη σφράγιση του υπαίθριου σταθμού στάθμευσης, η δημοτική Αρχή ανέθεσε σε δικηγόρο των Αθηνών (σ.σ. με καταγωγή από την Καβάλα), να διερευνήσει τη δυνατότητα να προστεθεί στις χρήσεις του χώρου, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (σ.σ. υπόγειος χώρος στάθμευσης και υπέργειος κοινόχρηστος χώρος-πλατεία) και η χρήση του υπαίθριου σταθμού στάθμευσης. Η τροποποίηση αυτή, σημείωσε ο δήμαρχος, θα απαιτήσει δύο με τρία έτη και τη σύνταξη σχετικής περιβαλλοντικής μελέτης.

Στο μεταξύ, πρόσθεσε, η δημοτική Αρχή, με την αμέριστη βοήθεια των τριών βουλευτών Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κάνει ενέργειες για μία «ενδιάμεση λύση». Σχετικά με την πρόταση της δημοτικής συμβούλου και δικηγόρου, Αναστασίας Ιωσηφίδου, την οποία στηρίζουν κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, για ελεύθερη στάθμευση στο χώρο, σημείωσε πως η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου είναι, ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα. «Αν μπορεί να υλοποιηθεί, εγώ θα την συζητήσω. Θα προτείνω στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να συσταθεί μία επιτροπή δημοτικών συμβούλων που είναι νομικοί, για να εξετάσουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο Θ. Μουριάδης μίλησε για την μεταφορά της Υπηρεσίας ασύλου μεταναστών από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα και για τη δεύτερη συνεχόμενη απόρριψη της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του έτους 2021, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Στην τηλεδιάσκεψη των δημάρχων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, Παναγιώτη (Νότη) Μηταράκη, είπε, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, αν μπορεί να μεταφερθεί η Υπηρεσία ασύλου που λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη σε άλλη πόλη της Περιφέρειας και ειδικότερα στην Καβάλα, όπου υπάρχει δομή φιλοξενίας μεταναστών. Ο Θ. Μουριάδης δεν δήλωσε αρνητικός στη σκέψη που διατυπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα (σ.σ. μεταναστευτικές ροές) και πρέπει όλοι (κυβέρνηση, φορείς αυτοδιοίκησης, άλλοι φορείς και πολίτες) να «βάλουν πλάτη», για την καλύτερη διαχείρισή του. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής ενημέρωσε τους Εβρίτες, πως το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, θα «ενισχυθεί» με επιπλέον 650 θέσεις για μετανάστες, ώστε να ανταπεξέλθει σε πιθανή νέα κρίση του μεταναστευτικού στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Η τοπική κοινωνία αντέδρασε, αλλά είναι θετική στην ενίσχυση του προσωπικού της Υπηρεσίας ασύλου.

Τέλος, όσον αφορά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ήταν αρνητική, για δεύτερη φορά, επειδή η απόφαση δεν πέρασε από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Καβάλας και επειδή ήταν μεταγενέστερη της ψήφισης του προϋπολογισμού του έτους 2021.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.