-Υπάρχουν κάποιοι, πιθανόν, που συμφωνούν με την άποψη την οποία εξέφρασε ο επικεφαλής της ομάδας εθελοντών Action Team, για την πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας. Είπε ο νέος αυτός άνθρωπος ότι: «Η Καβάλα έχει πολύ πράσινο, όχι όμως και η πλατεία της, όπως συμβαίνει σε πολλές πόλεις της χώρας». Ωστόσο, θεωρούμε ότι η πλατεία σε ένα αστικό κέντρο εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό. Για άλλο σκοπό υπάρχει ο (δημοτικός) κήπος, για άλλο σκοπό το (δημοτικό) πάρκο και για άλλο σκοπό η πλατεία. Κάθε μεγάλος κοινόχρηστος χώρος, επομένως, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, για να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

-Οι πλατείες, κατά την άποψη μας, είναι τα σημεία συγκέντρωσης των ανθρώπων που ζούνε στο αστικό περιβάλλον. Στα χωριά, επίσης, είναι ο «ομφαλός» της μικρής τοπικής κοινωνίας. Στις περισσότερες πλατείες χωριών, ιδιαίτερα στα ορεινά μέρη, υπάρχουν αιωνόβια πλατάνια, τα οποία προσφέρουν σκιά και συγχρόνως αποτελούν «αξιοθέατο» του χώρου. Στις πόλεις δεν είναι φυτεμένα πλατάνια στις πλατείες, αλλά υπάρχουν δέντρα και καλλωπιστικά φυτά. Όμως, στις πλατείες των πόλεων το κύριο χαρακτηριστικό είναι οι μεγάλοι ανοιχτοί χώροι και το «αξιοθέατο» τα κτίρια γύρω από την πλατεία.

-Από περιέργεια αναζητήσαμε τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες πλατείες πόλεων στον κόσμο. Στην συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι σε όλες, το βασικό γνώρισμα ήταν αυτό που προαναφέραμε. Οι άπλετοι ανοιχτοί χώροι και τα εντυπωσιακά κτίρια τριγύρω. Βεβαίως και πρέπει να υπάρχει πράσινο στην πλατεία, αλλά είναι μία «πινελιά» στην συνολική εικόνα. Δεν είναι δυνατό η πλατεία να γίνει μεγάλος κήπος, ή πάρκο.

-Η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας θα πραγματοποιήσει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για να συγκεντρώσει ιδέες με σκοπό την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας. Νομίζουμε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και στα κτίρια που περιβάλλουν την λεγόμενη κεντρική πλατεία της πόλης. Εάν εξαιρέσουμε το οίκημα της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο είναι πιο σύγχρονο, τα υπόλοιπα κτίρια είναι παλιότερων εποχών και έχουν αρκετό ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά. Μερικά από αυτά ανακαινίστηκαν, όπως το κτίριο του Επιμελητηρίου, αλλά παραμένει η «πληγή» των παλιών κρεοπωλείων στην οδό Δοϊράνης. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το κτίριο όπου στεγαζόταν η Εμπορική Τράπεζα, το οποίο επίσης ανακαινίζεται για νέα χρήση.

-Η πλατεία Ελευθερίας, είναι η «βιτρίνα» της Καβάλας και γύρω της πρέπει να βρίσκονται τα ωραιότερα δημόσια και μη κτίρια. Αν εξωραϊστούν αυτά, θα αναβαθμίσουν τον κοινόχρηστο χώρο. Δεν χρειάζεται να «μπουκώσουμε» την πλατεία με πράσινο, ούτε να απλώσουμε τραπεζοκαθίσματα. Η πλατεία είναι τόπος συνάντησης και για να προσελκύσει τον κόσμο, πρέπει να διεξάγονται εκεί διάφορες δράσεις. Μπορούν να δημιουργηθούν «πνεύμονες πρασίνου» σε άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης, με κυριότερο τον δημοτικό κήπο. Η πόλη δεν στερείται ανοιχτών τόπων. Απλά, οι υπάρχοντες πρέπει να εκσυγχρονιστούν, αφού οι εποχές αλλάζουν και η αρχιτεκτονική των κοινόχρηστων χώρων προοδεύει.

-Όσον αφορά την αύξηση του πρασίνου στο κέντρο της πόλης και το μεράκι που έχουν οι εθελοντές νέοι, προτείνουμε να συνδυαστούν με την επαναλειτουργία του φυτωρίου του Δήμου Καβάλας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ