-Κατά την άποψη του Γιάννη Εριφυλλίδη, η λειτουργία super market (υπεραγοράς) στο ισόγειο της δημοτικής αγοράς Καβάλας, είναι λάθος. Διότι, σκοπός της δημοτικής αγοράς, πρέπει να είναι, πρωτίστως, να στεγάσει τους ντόπιους επαγγελματίες. Πρότεινε, μάλιστα, η «Δημωφέλεια», στην οποία ανήκει η δημοτική αγορά, να δώσει τα κλειστά καταστήματα σε νέους επιχειρηματίες, ντόπιους, με πλήρη απαλλαγή από το ενοίκιο και την καταβολή τελών για ένα έτος, με την προϋπόθεση να απασχολούν τουλάχιστον έναν υπάλληλο στην επιχείρηση.

-Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, οι ντόπιοι επιχειρηματίες «γύρισαν την πλάτη» στην δημοτική αγορά, άδειασαν τα καταστήματα που νοίκιαζαν και αποχώρησαν. Μερικοί μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους σε άλλους δρόμους στο κέντρο της πόλης. Τρανό παράδειγμα είναι οι ιχθυοπώλες, που εγκατέλειψαν τον υπόγειο χώρο. Αναρωτιόμαστε, επομένως, γιατί ένας νέος επιχειρηματίας να νοικιάσει κατάστημα σήμερα στην δημοτική αγορά; Γιατί, η «Δημωφέλεια» θα κάνει την ριζική ανακαίνιση του κτηρίου κάποτε στο μέλλον; Γιατί, θα έχει απαλλαγή από το ενοίκιο για ένα έτος; Γιατί, θα έχει εξασφαλισμένη πελατεία;

-Όλα αυτά τα έτη, η μόνη σταθερή επιχείρηση που λειτουργεί στην δημοτική αγορά, είναι η υπεραγορά στον ισόγειο χώρο. Λόγω της επιφάνειας που καταλαμβάνει, προφανώς καταβάλλει το υψηλότερο ενοίκιο. Άρα, το ενοίκιο δεν είναι ο βασικός παράγοντας, που οδήγησε αρκετούς επιχειρηματίες να αποχωρήσουν από την δημοτική αγορά. Η υπεραγορά έχει την υψηλότερη επισκεψιμότητα, την οποία αμφιβάλλουμε ότι θα είχαν όλα μαζί τα καταστήματα, αν νοικιάζονταν σε ντόπιους επιχειρηματίες.

-Ναι, στην αρχή ο σκοπός της δημοτικής αγοράς ήταν να στεγάσει τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως, να δημιουργήσει μία αγορά για τα μεσαία λαϊκά στρώματα. Στην πράξη αποδείχτηκε, ότι ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε πλήρως. Τα προηγούμενα έτη, η δημοτική αγορά ήταν μία αγορά για τα λαϊκά στρώματα; Σήμερα, επίσης, η δημοτική αγορά καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες; Εάν η δημοτική αγορά δεν εξυπηρετεί τον σκοπό που κατασκευάστηκε, η «Δημωφέλεια» πρέπει να αναπροσαρμόσει τον στόχο. Με γνώμονα, κατά την άποψη μας, την βιωσιμότητα του κτηρίου. Δηλαδή, την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, για την λειτουργία και την συντήρηση του ακινήτου της. Πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο και οφείλει να φροντίζει για την καλύτερη κατάστασή του.

-Πιστεύουμε πως, αν στο κτήριο λειτουργούσαν μία, ή δύο ακόμα επιχειρήσεις σαν την υπεραγορά, η δημοτική αγορά δεν θα είχε την «τριτοκοσμική εικόνα» που είπε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης. Θα ήταν ένα κτήριο εφάμιλλο των σύγχρονων εμπορικών κέντρων. Εμείς προτείνουμε, η «Δημωφέλεια» να συνεννοηθεί με τους εναπομείναντες επιχειρηματίες και σε ένα, ή δύο έτη, να «εκκενώσουν» τον όροφο της δημοτικής αγοράς, όπως έγινε με τα ιχθυοπωλεία στο υπόγειο. Και στο διάστημα αυτό, η διοίκηση της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου, να βρει νέο ενοικιαστή μία εταιρεία του μεγέθους της ΙΚΕΑ, ή Practiker, που θα αναλάβει την δαπάνη της ανακαίνισης (σ.σ. και το ποσό θα αφαιρείται από το ενοίκιο). Έτσι, η ανακαίνιση θα γίνει σε σύντομο χρόνο και η «Δημωφέλεια», θα αποκτήσει μία ακόμα σταθερή πηγή εσόδου από το δημοτικό ακίνητο. Και θα συνεχίσει να εισπράττει τα χρήματα από τους χώρους στάθμευσης στον 2ο, στον 3ο όροφο και στο δώμα, από τους πελάτες των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο κτήριο. Δεν βλέπουμε άλλη ρεαλιστική λύση για την δημοτική αγορά Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.