Η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας για το έτος 2021 «σημαδεύτηκε» από την αποχή ορισμένων παρατάξεων της λεγόμενης «αντιπολίτευσης», λόγω της απαξιωτικής συμπεριφοράς απέναντι τους και απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο του δημάρχου, Θόδωρου Μουριάδη. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για την Καβάλα», Νίκος Ξανθόπουλος, απέστειλε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου την ακόλουθη δήλωση:

Κύριε πρόεδρε,

Υπό άλλες συνθήκες, η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, θα μπορούσε να έχει σημειολογικά ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο εξ’ αιτίας του γεγονότος πως συμπίπτει με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, αλλά και εξ’ αιτίας της παρουσίας του σεβασμιότατου μητροπολίτου Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, κυρίου Στεφάνου.

Θα ευχόμουν, πραγματικά, να μην αναγκαζόμουν να επιλέξω αυτή την ακραία διαμαρτυρία, εάν μία σειρά από διαδικασίες, λειτουργίες και πρακτικές τόσο του προεδρείου, όσο και του δημάρχου Καβάλας, κυρίου Μουριάδη, δεν με ανάγκαζαν στην ουσία να την επιλέξω.

Σας αναφέρω ενδεικτικά και πάντως όχι περιοριστικά, ότι γνωστοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η απόφαση της Αποκεντρωμένης, με την οποία ακυρώνεται η 476/2020 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας με την οποία παρατάξεις τις αντιπολίτευσης επιχείρησαν, για 2η φορά, να ελαφρύνουν τις τσέπες των Καβαλιωτών από την ληστρικής λογικής πράξη της διοίκησης μειοψηφίας, να επιβαρύνει τους συνδημότες μας με χαράτσια της τάξεως του 45% αναιτιολόγητα, λόγω μη υποβολής της απόφασης της οικονομικής επιτροπής και ψήφισης της απόφασης τον Δεκέμβριο, αντί του Οκτωβρίου όπως προβλέπει η νομοθεσία;;;

Αναρωτιέμαι, η προηγούμενη εισήγηση του κυρίου Χατζηκωνσταντίνου το 2019 πότε υποβλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας και ψηφίστηκε από αυτό;

Στης 31/12/2020 έξέπνευσε το χρονικό περιθώριο, εκείνο κατά το οποίο το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας -κυρίαρχο όργανο στη λειτουργία των δημοτικών υποθέσεων- με την με αριθμό 610/2019 ομόφωνη απόφαση έδωσε εντολή στον δήμαρχο Καβάλας, Θεόδωρο Μουριάδη, να υλοποιήσει τα ακόλουθα:

  1. Να εξασφαλίσει γραπτή δέσμευση των συναρμόδιων Υπουργείων περί  λήψης ακριβούς χρονοδιαγράμματος σχετικού με την παραμονή των μεταναστών στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» και το ακριβές σχέδιο αποχώρησής τους.
  2. Να εμπλακεί ουσιαστικά ο Δήμος Καβάλας στη διαχείρηση και τον έλεγχο λειτουργίας της δομής φιλοξενίας.
  3. Να διατηρήσει σταθερό τον αριθμό των φιλοξενουμένων στη δομή φιλοξενίας.
  4. Να διεκδικήσει την παραχώρηση του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» στον Δήμο Καβάλας.
  5. Να λάβει μέτρα προστασίας των Καβαλιωτών της ευρύτερης περιοχής, με την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας.
  6. Να διεκδικήσει τα ποσά που διέθεσε ο Δήμος Καβάλας για την φιλοξενία των πρώτων μεταναστών.
  7. Να συνεργαστεί με την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και τους κοινωνικούς εταίρους.

Κι ενώ σε όλα τα ανωτέρω, όλη την περασμένη χρονιά, έθετα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ερωτήματα στον κύριο Μουριάδη, χωρίς να λάβω ποτέ απαντήσεις, πληροφορήθηκα από τον Τύπο, πως ο κύριος Μουριάδης δεσμεύοντας, προκαταλαμβάνοντας και παρακάμπτοντας το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας συμφώνησε για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της δομής φιλοξενίας -προφανώς μαγεμένος από την πειστικότητα του διοικητού της δομής, στον οποίο παρέδωσε τα κλειδιά λειτουργίας της- χωρίς να έχει στοιχειωδώς την ανάγκη να ενημερώσει, έστω, τους δημοτικούς συμβούλους. Τέτοια περιφρόνηση, προσβολή, δημοκρατικό έλλειμμα στη λειτουργία του δημάρχου μειοψηφίας, Θεόδωρου Μουριάδη, νομίζω πως δεν αξίζουν ούτε στους Καβαλιώτες, ούτε σε αυτούς που τους εκπροσωπούν στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας.

Μάκης Παπαδόπουλος: «Γιατί απέχουμε από το δημοτικό συμβούλιο»

Επίσης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας», Χρυσόστομος (Μάκης) Παπαδόπουλος, έστειλε κι εκείνος επιστολή στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία δήλωσε την αποχή των συμβούλων του συνδυασμού από την συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2021. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Με επιστολή που στείλαμε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, δηλώνουμε ότι απέχουμε από την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που διεξάγεται τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021.

Εδώ και πολύ καιρό, ο δήμαρχος Καβάλας έχει παραμερίσει το δημοτικό συμβούλιο, δεν εφαρμόζει αποφάσεις του, είναι εχθρικός στη συνεννόηση και τη συνεργασία, διχάζει την κοινωνία αντί να την ενώνει και επιτίθεται σε όποιον κάνει κριτική. Τώρα, όμως, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ο κύριος Μουριάδης έχει εξαπολύσει οργανωμένη «εκστρατεία» κατασυκοφάντησης και σπίλωσης της αντιπολίτευσης και ειδικά της παράταξής μας, με αφορμή την υπόθεση της σφράγισης του πάρκινγκ «Ροδόπη». Στόχος του είναι, να αποκρύψει την απαράδεκτη ολιγωρία του, που οδήγησε στο κλείσιμο του πάρκινγκ. Αυτή η κατάσταση με την κατασκευή «εσωτερικών εχθρών», όπως έχει συμβεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Περιμένουμε από τον δήμαρχο Καβάλας να αλλάξει πολιτική συμπεριφορά και να σεβαστεί ουσιαστικά τον ρόλο των δημοτικών παρατάξεων και του δημοτικού συμβουλίου».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.