Η απόφαση που ελήφθη, κατά πλειοψηφία, από το περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για τους περιβαλλοντικούς όρους της χάραξης νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης, δεν άρεσε στον επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Ενωτική Παρέμβαση», Κώστα Κατσιμίγα, ο οποίος καλεί τις τοπικές κοινωνίες που «θίγονται» από το έργο, κυρίως της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, σε ξεσηκωμό, για να αποτραπεί ο σχεδιασμός του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα ακόλουθα: «Κατώτερο των περιστάσεων το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, γνωμοδότησε θετικά επί των περιβαλλοντικών όρων για την μελέτη χάραξης νέας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Θεσσαλονίκης-Αμφίπολης-Αμυγδαλεώνα-Νέας Καρβάλης. Ουσιαστικά, συνηγόρησε με τον ακρωτηριασμό της Δράμας, την αποκοπή της από το σώμα της Περιφέρειας και τον αποκλεισμό της από ένα σύγχρονο ηλεκτροκινούμενο μεταφορικό δίκτυο σταθερής τροχιάς. Η περιφερειακή παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» είχε προτείνει μία εναλλακτική χάραξη, που θα περιλάμβανε στην διαδρομή της και τα δύο αστικά κέντρα των Σερρών και της Δράμας, θα είχε το ίδιο μήκος, χαμηλότερο κόστος και λιγότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Άλλωστε, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά στην χάραξη μέσω Αμφίπολης, διότι η γραμμή θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά τους υδροβιότοπους Κορώνειας, Βόλβης, τα Μακεδονικά Τέμπη στην Ρεντίνα-Ασπροβάλτα και το δέλτα του Στρυμόνα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, με βασικό κορμό τις παρατάξεις Μέτιου και Τοψίδη, δέχτηκαν τις επιλογές της διοίκησης του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.) και ψήφισαν θετικά. Πέραν της παράταξής μας, τιμητικά αρνητικά με τον σιδηροδρομικό ακρωτηριασμό της Δράμας ψήφισαν όλοι, πλην ενός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Δράμας, όλων των παρατάξεων, εκτός του συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που ψήφισε λευκό για πολιτικούς λόγους. Μεταξύ αυτών που ψήφισαν αρνητικά, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Χρήστος Παπαθεοδώρου και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γεώργιος Παπαδόπουλος. Επίσης, αρνητικά ψήφισαν ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Νικόλαος Ευφραιμίδης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης υγείας, Κωνσταντίνος Βενετίδης από τον Έβρο. Πιστεύουμε ότι, το θέμα τώρα αρχίζει και υπάρχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης στον αποκλεισμό της Δράμας, με δεδομένο ότι, η χάραξη της νέας γραμμής δεν ετέθη ποτέ σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και η μελέτη χάραξης, δεν είναι μελέτη που οδηγεί σε έργο. Για να φτάσουμε σε εφαρμόσιμες μελέτες, πρέπει αυτές να ανατεθούν, να εκπονηθούν, να ελεγχθούν, να εγκριθούν και να εξοφληθούν, διαδικασία που ακόμα δεν άρχισε και γι’ αυτό απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες και χρήμα που αν όλα κυλήσουν καλά, θα υπερβούν τα δέκα χρόνια αναμονής μέχρι να αρχίσει το έργο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.